Безалкохолни напитак од зове који се прави ферментацијом и садржи природне мехуриће, па му управо то осигурава име и шарм сличан правом шампањцу. Освежава, прија организму, а уз то се лако припрема код куће, открива на инстаграм профилу фитотерапеут и новинар Момчило Антонијевић.
Рецепт за домаћи шампањац од зове
Потребно вам је:
- 5 свежих цветова зове
- 2 литра воде
- 300 г смеђег шећера
- сок од пола лимуна
- пола лимуна с кором, исечен на четвртине (по могућству органски)
- супена кашика природног мутног јабуковог сирћета
Припрема:
Наберите свеже цветове зове по сунчаном времену, никако након кише. Идеално је да их искористите истог дана. У шерпици прокувајте 2 литра воде са 300 г смеђег шећера. Оставите да се потпуно охлади.
У већу посуду ставите цветове зове, прелијте их охлађеном водом са шећером, додајте сок од пола лимуна и другу половину лимуна исечену на четвртине, заједно са кором. Додајте супену кашику јабуковог сирћета и све добро измешајте.
Прочитајте још
Посуду покријте чистом кухињском крпом и оставите на собној температури 24 сата. Након тога процедите течност и сипајте у чисту флашу с чврстим поклопцем. Чувајте у фрижидеру 10 дана и напитак ће бити спреман.
ФОТО: Профимедиа
Здравствени бенефити
Ова ферментисана варијанта сока од зове не само да освежава, већ и доприноси здрављу. Зова је позната по својим антивирусним и антиинфламаторним својствима, а природна ферментација додатно помаже варењу и јача имунитет.
- Немојте да вас брине количина смеђег шећера у рецепту. Није ту ради укуса, већ првенствено због тога да се изазове ферментација. Управо он подстиче стварање мехурића и тај природни процес који чини напитак посебним - поручује травар.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО: