Иако пост није за свакога, нити би требало да буде, многи стручњаци кажу да може да пружи телу "ресет". Када се спроводи безбедно, уз довољно течности, сваким сатом доноси различите здравствене бенефите, наводи др Хилц. Зато овај временски водич може приближно да покаже шта да очекујете ако одлучите да прескочите храну на 36 сати. Наравно, такву одлуку не доносите без консултације са лекаром. Ево шта се дешава током тих 36 сати:

После 4 сата

Ниво инсулина опада, а тело почиње да троши ускладиштени шећер, објашњава симулација на Јутјуб каналу Wеллнесс Wисе. Ово је тзв. "анаболичка фаза", у којој тело претежно гради мишићно ткиво.

После 8 сати

Пада ниво шећера у крви, а гликоген се користи као извор енергије. Улазите у "катаболичку фазу", где тело црпи енергију из хране коју сте раније појели.

Фото: Профимедиа

 

 

После 12 сати

Инсулин поново опада и тело прелази на сагоревање масти - процес познат као "кетоза".

После 16 сати

Почиње аутофагија: ћелије разграђују и рециклирају сопствене оштећене делове ради енергије и здравља. Др Хилц додаје да вежбе снаге могу да појачају овај процес. Прекиди аутофагије повезани су с абнормалним растом ћелија.

 

 

После 24 сата

Долази до интензивног ћелијског "сервиса": смањује се упала, а осетљивост на инсулин се побољшава. Wеллнесс Wисе приказује и детаљну симулацију целог процеса. Погледајте:


После 30 сати

Лучење хормона раста нагло расте, помажући очувању мишића и подстицању топљења масти.

После 36 сати

Достиже се врхунац аутофагије: уклањају се мртве ћелије, обнављају ткива, убрзава метаболизам - својеврстан "ресет" целог тела.

Проблем с постом

Један од изазова је недостатак бројних студија на људима. Већина истраживања рађена је на животињама.

"Пуно је претпостављених користи, али их још не потврђују обимна истраживања на људима. Не видимо драматичне здравствене добитке, бар не краткорочно", каже професор метаболизма Џејмс Бетс са Универзитета у Бату за "Гардијан".

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: