Храна за војнике се за време рата припремала у такозваним "пољским кухињама", које су се појавиле крајем 19. века. Пољска кухиња је изгледала као приколица на платформи теретног возила. Чинило ју је неколико котлова, од једног до четири, одељење за чување намирница и кухињско посуђе.

Фото: Схуттерстоцк

 

 

Пољска кухиња је радила на дрва, а како непријатељ не би видео дим, храна се обично припремала рано ујутро пре свитања и увече, када би већ пао мрак. Ноћу се у кухињи одвијао напоран посао: припремали су се састојци, чистио се кромпир и прали се котлови.

Фото: Википедија

 

 

Почетком рата кувари већином биле жене. Оне су се на различите начине сналазиле да исхрану војника, која је крајем рата постала оскуднија, учине разноврсном, а шта се све могло наћи на дневном менију у "пољској кухињи" погледајте у нашем кратком снимку у наставку текста: