Hrana za vojnike se za vreme rata pripremala u takozvanim "poljskim kuhinjama", koje su se pojavile krajem 19. veka. Poljska kuhinja je izgledala kao prikolica na platformi teretnog vozila. Činilo ju je nekoliko kotlova, od jednog do četiri, odeljenje za čuvanje namirnica i kuhinjsko posuđe.

Foto: Shutterstock

 

 

Poljska kuhinja je radila na drva, a kako neprijatelj ne bi video dim, hrana se obično pripremala rano ujutro pre svitanja i uveče, kada bi već pao mrak. Noću se u kuhinji odvijao naporan posao: pripremali su se sastojci, čistio se krompir i prali se kotlovi.

Foto: Vikipedija

 

 

Početkom rata kuvari većinom bile žene. One su se na različite načine snalazile da ishranu vojnika, koja je krajem rata postala oskudnija, učine raznovrsnom, a šta se sve moglo naći na dnevnom meniju u "poljskoj kuhinji" pogledajte u našem kratkom snimku u nastavku teksta: