Ово сочно цитрусно воће је богато витамином Ц, влакнима и снажним антиоксидансима који помажу у јачању имунолошког система и одржавању здравља.

За "Еатинг Велл", дијететичарка Алиса Пачекоје открила које предности имамо ако свакодневно конзумирамо ово сочно воће. 

Ретко ко зна да су наранџе богате витамином Ц, фолатом и антиоксидансима, који јачају имуни систем и помажу телу да се бори против инфекција. Осим тога садрже флавоноиде, посебно хесперидин, који има антимикробна, антиоксидативна и имуностимулирајућа својства.

Фото: Профимедиа

 

 

- Витамин Ц је моцћан антиоксиданс који може да ојача ваш имунитет и смањи оксидативни стрес- истакла је дијететичарка и додала да једна средња наранџа садржи 92 одсто препоручене дневне вредности (ДВ) витамина Ц и 12 одсто фолата, кључних микронутријената за функцију имуних ц́елија.

Уколико у свакодневну рутину уврстимо једну поморанџу, за кожу ће то бити дугорочна корист. Пачеко истиче да је витамин Ц кључан за синтезу колагена и зарастање рана, посебно код декубитуса.

Колаген, који кожи даје структуру и еластичност, зависи од витамина Ц. Конзумирање хране богате витамином Ц током зарастања рана помаже да се попуне исцрпљене залихе овог витамина услед упалног процеса, преноси Еатинг Wелл.

Наравно, сок од поморанџе садржи витамине, али и шећере. Због тога се препоручује да се ово воће једе цело, без влакана. Једна средња наранџа садржи три грама влакана, што је око десет одсто препорученог дневног уноса.

Вода и растворљива влакна у цитрусима могу олакшати варење и помоћи код затвора. Студија је показала да цитруси, као и јабуке и бобице, повећавају присуство корисних Бифидобацтериум бактерија у дигестивном тракту, побољшавајуц́и здравље црева.

Фото: Профимедиа

 

 

Болести срца су водећи узрок смрти у свету, а исхрана игра важну улогу у њиховој превенцији. Више од половине влакана у поморанџама су растворљива влакна, која помажу у снижавању нивоа холестерола, једног од фактора ризика за срчана обољења. Поред тога, флавоноиди из поморанџе помажу у побољшању метаболизма липида, смањењу упале и регулацији крвног притиска.

Иако редовна конзумација поморанџе има бројне здравствене предности, постоје и одређени ризици, посебно ако имате рефлукс киселине или повец́ан ризик од рака коже. 

- Наранџе су киселије, тако да људи са рефлуксом или жгаравицом могу искусити појачане симптоме након што их конзумирају- објашњава Пачеко. Лимун, грејпфрут и парадајз могу имати сличан ефекат.

БОНУС ВИДЕО: