Такође, рафинисани шећери изазивају прекомерни рад панкреаса, што га с временом исцрпљује и повећава ризик од инсулинске резистенције и других метаболичких поремећаја. Ове намирнице треба конзумирати умереним количинама, док би правилна исхрана, богата влакнима, здравим мастима и антиоксидансима, помогла у одржавању оптималног функционисања панкреаса.
Ево пописа намирница које могу негативно утицати на здравље панкреаса:
1. Превише рафинисаних шећера и брза храна
Намирнице богате шећерима, попут газираних напитака, грицкалица и брзе хране, оптерећују панкреас, који мора да производи велику количину инсулина како би регулисао ниво шећера у крви. Дуготрајна конзумација може повећати ризик од дијабетеса.
Фото: Shutterstock
2. Пржена храна и засићене масти
Пржена јела и храна богата засићеним мастима, као што су брза храна, пржени кромпир и пржена пилетина, могу изазвати упалу панкреаса и повећати ризик од панкреатитиса.
3. Алкохол
Прекомерни унос алкохола директно оптерећује панкреас, узрокујући упале и може изазвати озбиљне проблеме попут акутног панкреатитиса.
Прочитајте још

Фото: Профимедиа/Предраг Митић
4. Превише црвеног меса
Црвено месо и процесирани месни производи богати су засићеним мастима и натријумом, што може повећати оптерећење панкреаса и изазвати проблеме са варењем.
5. Повећана конзумација транс масти
Транс масти, које се налазе у многим индустријски прерађеним производима попут кекса, брзе хране и маргарина, могу изазвати оштећење панкреаса и повећати ризик од развоја дијабетеса типа 2.
Ове намирнице треба избегавати или уносити умереним количинама, како би се сачувало здравље панкреаса и целокупног организма.
(Стил)