У јуну када вишње буду потпуно зреле, њихов киселкасти укус и свежа арома идеалан су извор витамина који чувају здравље. Многе домаћице се труде да направе природан сок, али ретко која нађе прави рецепт. У наставку текста, прочитајте како направити скроз природан и густ сок без лимунтуса и конзерванса:
Састојци:
- 5 кг свежих вишања
- 3 кг кристал шећера
- 1 лимунтус (10 г) – по жељи
Припрема:
- Припрема вишања: Вишње добро оперите и очистите од петељки. По жељи их можете очистити и од коштица, мада није неопходно ако ћете процедити сок.
- Млевење или гњечење: Вишње уситните – можете их самлети у машини за месо или уситнити ручно, гњечилицом за кромпир. Оставите их у великој шерпи или лавору да пусте сок, покривене крпом, и нека одстоје 24 сата на хладном месту.
- Цеђење: Након што су одстајале, процедите их кроз газу или густо сито. Добијени сок прелијте у већу посуду.
- Додавање шећера: На сваки литар сока додајте 600 г шећера (пропорција се може прилагодити укусу). Мешајте док се шећер потпуно не отопи. Додајте лимунтус ако желите да сок дуже траје и има благу киселкасту ноту.
- Флаширање: Сипајте сок у стерилизоване стаклене флаше и добро затворите. Чувајте на тамном и хладном месту, попут подрума или фрижидера.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Brzo i lako
(Трпеза)