У јуну када вишње буду потпуно зреле, њихов киселкасти укус и свежа арома идеалан су извор витамина који чувају здравље. Многе домаћице се труде да направе природан сок, али ретко која нађе прави рецепт. У наставку текста, прочитајте како направити скроз природан и густ сок без лимунтуса и конзерванса: 

Састојци:

  • 5 кг свежих вишања
  • 3 кг кристал шећера
  • 1 лимунтус (10 г) – по жељи

Припрема:

  • Припрема вишања: Вишње добро оперите и очистите од петељки. По жељи их можете очистити и од коштица, мада није неопходно ако ћете процедити сок.
  • Млевење или гњечење: Вишње уситните – можете их самлети у машини за месо или уситнити ручно, гњечилицом за кромпир. Оставите их у великој шерпи или лавору да пусте сок, покривене крпом, и нека одстоје 24 сата на хладном месту.
  • Цеђење: Након што су одстајале, процедите их кроз газу или густо сито. Добијени сок прелијте у већу посуду.
  • Додавање шећера: На сваки литар сока додајте 600 г шећера (пропорција се може прилагодити укусу). Мешајте док се шећер потпуно не отопи. Додајте лимунтус ако желите да сок дуже траје и има благу киселкасту ноту.
  • Флаширање: Сипајте сок у стерилизоване стаклене флаше и добро затворите. Чувајте на тамном и хладном месту, попут подрума или фрижидера.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Brzo i lako

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: