U junu kada višnje budu potpuno zrele, njihov kiselkasti ukus i sveža aroma idealan su izvor vitamina koji čuvaju zdravlje. Mnoge domaćice se trude da naprave prirodan sok, ali retko koja nađe pravi recept. U nastavku teksta, pročitajte kako napraviti skroz prirodan i gust sok bez limuntusa i konzervansa:
Sastojci:
- 5 kg svežih višanja
- 3 kg kristal šećera
- 1 limuntus (10 g) – po želji
Priprema:
- Priprema višanja: Višnje dobro operite i očistite od peteljki. Po želji ih možete očistiti i od koštica, mada nije neophodno ako ćete procediti sok.
- Mlevenje ili gnječenje: Višnje usitnite – možete ih samleti u mašini za meso ili usitniti ručno, gnječilicom za krompir. Ostavite ih u velikoj šerpi ili lavoru da puste sok, pokrivene krpom, i neka odstoje 24 sata na hladnom mestu.
- Ceđenje: Nakon što su odstajale, procedite ih kroz gazu ili gusto sito. Dobijeni sok prelijte u veću posudu.
- Dodavanje šećera: Na svaki litar soka dodajte 600 g šećera (proporcija se može prilagoditi ukusu). Mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte limuntus ako želite da sok duže traje i ima blagu kiselkastu notu.
- Flaširanje: Sipajte sok u sterilizovane staklene flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu, poput podruma ili frižidera.
Foto: Printskrin/Jutjub/ Brzo i lako
(Trpeza)