Можда сте помислили да је то део складиштеног процеса или да су управо испоручене. Но, тај ситни детаљ могао би значити много више него што мислите. Да ли је реч само о кондензацији или нечему што никако не желите на свом тањиру?
Зашто су банане мокре
Мокре банане могу значити више ствари, али кључно је питање – одакле долази та влага? У неким случајевима, ради се о обичној кондензацији. Банане складиштене на хладном могу накупити капљице воде када се преместе у топлије окружење – што је потпуно нормално. Међутим, проблем настаје ако су банане претходно опране, попрскане водом како би изгледале свежије или, још горе, ако влага долази из пукотине из које цури сок. Такве банане могу бити магнет за бактерије и буђ. Оно што изгледа као обична кап воде може скривити много више.
Фото: Профимедиа
Кад бисмо микроскопски анализирали влажну банану, можда је више никада не бисмо јели. Влажна површина идеално је окружење за размножавање бактерија које могу узроковати стомачне тегобе, а буђ може неопажено продрети у кору банане и утицати на унутрашњост воћа. Ту су и пестициди. Ако је банана влажна због неправилног прања, могуће је да су на њеној површини остале хемикалије које се иначе испиру. А будимо искрени – нико не жели уносити остатке пестицида у организам.
Које банане су најбоље
Још већи проблем је што мокре банане контаминирају све што дотакнете. Замислите да их донесете кући, узмете нешто друго истим рукама и несвесно пренесете микроорганизме и хемикалије на остале намирнице. Како избећи лош одабир? Не морате бити стручњак, само мало пажљивији купац. Следећи пут када бирате банане, застаните на тренутак. Додирните кору – ако је сува и чврста, вероватно је све у реду. Ако је мекана, лепљива или влажна без очигледног разлога, можда би требало да потражите друге.
(Еспресо/Крстарица)
Прочитајте још
БОНУС ВИДЕО: