Узроци кашља могу бити различити, а најчешћи је инфекција респираторног тракта попут прехладе или грипа. Кашљемо и због алергија, астме, цигарета и то је рефлексна реакција организма којом покушава да олакша дисање.

Фото: Профимедиа

 

Када се јавља ноћу, посебно је мучан јер нам утиче и на квалитет сна. Иако сваки кашаљ који траје треба испитати код лекара, тегобе можете свакако да покушајте да ублажите природним напицима. Постоје бројни народни "лекови" који ублажавају кашаљ, а један је посебно ефикасан код оног који се јавља ноћу. Пије се сат времена пред спавање и помоћи ће вам да имате мирну ноћ.

САСТОЈЦИ: 400 мл кључале воде, 2 средње банане, 2 кашичице меда.

ПРИПРЕМА: Прокувајте воду у шерпи. Када се вода угреје ољуштите банане и изгњечите их виљушком или кашиком. Ставите их у лонац и додајте им кључалу воду. Оставите да одстоји пола сата. Када се смеса охлади, додајте мед.

Банане због високог процента калијума који садрже снижавају крвни притисак, богате су и натријумом, због чега су добар диуретик и помажу елиминисање накупљене сувишне течности у организму. Садрже и ензим с противупалним својствима, због чега помажу органиму да се бори против инфекција и бактерија.

Мед је одличан антиоксиданс, подстиче варење и метаболизам, лечи кожу (од рана и опекотина) а добар је и пробиотик, јача имуни систем, обрзава опоравак организма.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".