Шпорети на плин одговорни су за смрт готово 40.000 особа у Европи годишње. Закључак је произашао из студије која се радила у домаћинствима широм Европске уније и Уједињеног Краљевства. Проблем је, како преноси „Тхе Гуардиан“, у загађивачима који утичу на то да је број смртних случајева двоструко већи од броја погинулих у аутомобилским несрећама.

Скраћује живот за 2 године

Шпорети на плин испуштају штетне гасове који се повезују с болестима срца и плућа, али стручњаци упозоравају како људи нису довољно свесни те опасности. Како се наводи у студији, кување на плин скраћује човеков живот за готово две године. Истраживачи наводе како су у обзир узели искључиво деловање на здравље азот-диоксида, док су изостављени подаци за друге гасове, попут угљен-моноксида и бензена.

„Још 1978. први смо пут сазнали да је загађење азот-диоксидом вишеструко веће у кухињама које користе шпорет на плин у поређењу с оним електричнима, али тек смо сада могли да дамо конкретне податке о утицају на животни век човека“, рекла је ауторка студије Делгадо-Саборит. Према подацима за ЕУ свако треће домаћинство користи шпорет на плин. У Уједињеном Краљевству то важи за 54 одсто, а у Италији, Холандији, Румунији и Мађарској за више од 60 посто домаћинстава. Ти шпорети избацују штетне материје које изазивају упале дисајних ​​путева, пише Крстарица.

Фото: Јутјуб принтскрин/Потрошачки саветник

 

Слична ситуација и у Америци

Извештај, који је подржала Европска климатска фондација, темељи се на прошлогодишњем истраживању које је мерило квалитет ваздуха у домовима како би се открило у којој мери кување на плин повећава загађење у затвореном простору. То је омогућило научницима да утврде размеру унутрашњег и спољног загађење ваздуха при кувању. Резултати су у складу са студијом рађеном у САД-у мају, која је показала да плинске и пропанске пећи узрокују до 19 хиљада смртних случајева сваке године.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: