Коначно смо дочекали сезону парадајза, краставца и летњег поврћа. Било да волите да их једете свеже или у салати, верујемо да највише волите када на пијаци или у неком од маркета купите прави сочан парадајз.
У маркетима избор често није велики. Међутим, на пијаци је ситуација потпуно другачија и зато је важно да знате како да изаберете добар парадајз.
Оне мало искусније домаћице знају како се то ради, а знање преносе и на нас, па тако неће бити грешке при бирању овог преукусног и освежавајућег поврћа.
Пре свега, обавезно увек бирајте онај парадајз који је на дну увучен или раван. Никако онај који је шиљат и који има „чашицу“. Ово не важи за посебне сорте као што је „волујско срце“. У таквим случајевима је то сасвим у реду.
Фото: Профимедиа
Такође, бирајте плодове који нису исти. Штавише, пожељно је да имају неки фелер, бразду или нешто тог типа, јер то значи да је парадајз природан и да не долази из неког пластеника.
Прочитајте још
Када је реч о парадајзу увек бирајте оне који су на дну увучени или равни, никако шиљати и са образованом чашицом, осим уколико није реч о посебној сорти као што је „волујско срце“.
Гледајте плодове који нису исти, пожељно је и да имају некакав фелер, бразду и слично, то је знак да је парадајз природан. Добар парадајз можете препознати и по мирису, врло често има јак мирис земље. Колико је зрео, знаћете када га додирнете, превише тврда опна указује на то да није зрео.
Парадајз који је добар за јело има наборе, мало је квргав, асиметричан и различитих димензија. Плодови никако не могу бити исти и изгледати као да су сишли са фабричке траке. Знак да је свеже убран парадајз су листови који стоје уз петељку жућкасто – браонкасте боје.
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО: