Једна ствар уништава све добро у њему – ланено семе је права ризница здравља, а нико га не једе правилно!
Фото: П. Милошевић
Ланено семе је богат извор есенцијалних нутријената, укључујући биљна влакна, омега-3 масне киселине, антиоксидансе и важне минерале. Његова редовна конзумација може допринети побољшању здравља на више нивоа – од регулације телесне тежине до подршке кардиоваскуларном систему. Међутим, многи га користе на начин који смањује његову ефикасност, преноси еспресо.цо.рс.
Зашто је важно правилно јести ланено семе?
Целовите семенке лана имају изузетно чврсту опну која их чини тешко сварљивим, због чега организам не може у потпуности да апсорбује њихове хранљиве материје. Како бисте искористили све бенефите ланеног семена, препоручује се следеће:
Прочитајте још
Млевење пре употребе – Најбоље је самлети семенке непосредно пре конзумације, јер се тако осигурава максимална апсорпција нутријената. Млевено ланено семе које је доступно у продавницама може изгубити део својих нутријената услед оксидације.
Натапање у води – Потапањем целих семенки у млаку воду ослобађа се ланена слуз, која има благотворно дејство на пробавни тракт и може помоћи у ублажавању тегоба попут горушице и затвора.
Правилно складиштење – Уколико самељете већу количину одједном, чувајте је у херметички затвореној посуди, на тамном и хладном месту или у фрижидеру, како би се сачували сви нутритивни састојци.
Правилна конзумација ланеног семена може значајно допринети очувању здравља и виталности. Укључивањем ове моћне намирнице у свакодневну исхрану на правилан начин, можете осигурати максималне здравствене бенефите за организам.
(Крстарица)