Провера да ли је дошло до отапања и поновног замрзавања кључно је за спречавање здравствених ризика. Срећом, на друштвеним мрежама појавила се једноставна и делотворна метода која, готово бесплатно, омогућава поуздану процену квалитета замрзнуте хране и помаже да се избегне могуће тровање, пише The Cool Down.
Трик сa новчићем
Овај трик који је постао виралан на ТикТоку, не захтева никакву посебну технологију, већ само шoљу, воду и један новчић. Поступак је невероатно једноставан. Прво, напуните шољу или мању посуду водом и ставите је у замрзивач. Најбоље је користити пластичну посуду јер стакло може да пукне при ниским температурама. Причекајте да се вода у потпуности заледи и претвори у чврсти блок леда. Након што је лед формиран, једноставно положите новчић на његову залеђену површину и вратите посуду у замрзивач.
По повратку кући или након што се струја врати, све што треба да учините јесте да проверите где се новчић налази. Његов положај је јасан показатељ онога што се догађало са вашим замрзивачем док нисте гледали. Ако је новчић и даље на врху леда, можете да одахнете. То значи да замрзивач није губио снагу, температура је остала стабилна, а храна унутра је сигурна за конзумацију.
Прочитајте још
Ако је новчић потонуо у средину шоље и сада је залеђен унутар леда, то је знак за опрез. Дошло је до краћег нестанка струје или квара, због чега је лед почео да се топи, а новчић тоне. Храна се вероватно делимично отопила, а затим поновно заледила. Иако су намирнице попут хлеба или воћа можда и даље у реду, стручњаци упозоравају да би требало да будете врло сумњичави према месу, риби и готовим јелима.
Фото: Профимедиа
Најгори сценарио је ако пронађете новчић на дну посуде. То је јасан доказ да је дошло до дуготрајног нестанка струје и да се лед у шољи потпуно отопио, допуштајући новчићу да потоне. Иако се вода можда поновно заледила, храна у вашем замрзивачу прошла је исти процес и више није сигурна. У том случају, без обзира на изглед, сву храну треба бацити како бисте избегли ризик од озбиљних здравствених проблема.
Иако је трик са новчићем изврстан први показатељ, стручњаци за сигурност хране наглашавају да он не би требало да буде једини начин провере. Главни разлог је тај што се различите намирнице не отапају истом брзином као чисти лед у шољи.
Америчко министарство пољопривреде (УСДА) наводи да се храна може сигурно поновно замрзнути ако још садржи кристале леда или ако јој је температура испод 4 степена Целзијуса. Стога, овај трик користите као користан траг, али се водите и златним правилом сигурности хране: "Када сте у недоумици, баците." Никада немојте испробавати укус хране како бисте утврдили њену исправност.