Provera da li je došlo do otapanja i ponovnog zamrzavanja ključno je za sprečavanje zdravstvenih rizika. Srećom, na društvenim mrežama pojavila se jednostavna i delotvorna metoda koja, gotovo besplatno, omogućava pouzdanu procenu kvaliteta zamrznute hrane i pomaže da se izbegne moguće trovanje, piše The Cool Down.
Trik sa novčićem
Ovaj trik koji je postao viralan na TikToku, ne zahteva nikakvu posebnu tehnologiju, već samo šolju, vodu i jedan novčić. Postupak je neveroatno jednostavan. Prvo, napunite šolju ili manju posudu vodom i stavite je u zamrzivač. Najbolje je koristiti plastičnu posudu jer staklo može da pukne pri niskim temperaturama. Pričekajte da se voda u potpunosti zaledi i pretvori u čvrsti blok leda. Nakon što je led formiran, jednostavno položite novčić na njegovu zaleđenu površinu i vratite posudu u zamrzivač.
Po povratku kući ili nakon što se struja vrati, sve što treba da učinite jeste da proverite gde se novčić nalazi. NJegov položaj je jasan pokazatelj onoga što se događalo sa vašim zamrzivačem dok niste gledali. Ako je novčić i dalje na vrhu leda, možete da odahnete. To znači da zamrzivač nije gubio snagu, temperatura je ostala stabilna, a hrana unutra je sigurna za konzumaciju.
Pročitajte još
Ako je novčić potonuo u sredinu šolje i sada je zaleđen unutar leda, to je znak za oprez. Došlo je do kraćeg nestanka struje ili kvara, zbog čega je led počeo da se topi, a novčić tone. Hrana se verovatno delimično otopila, a zatim ponovno zaledila. Iako su namirnice poput hleba ili voća možda i dalje u redu, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo da budete vrlo sumnjičavi prema mesu, ribi i gotovim jelima.
Foto: Profimedia
Najgori scenario je ako pronađete novčić na dnu posude. To je jasan dokaz da je došlo do dugotrajnog nestanka struje i da se led u šolji potpuno otopio, dopuštajući novčiću da potone. Iako se voda možda ponovno zaledila, hrana u vašem zamrzivaču prošla je isti proces i više nije sigurna. U tom slučaju, bez obzira na izgled, svu hranu treba baciti kako biste izbegli rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.
Iako je trik sa novčićem izvrstan prvi pokazatelj, stručnjaci za sigurnost hrane naglašavaju da on ne bi trebalo da bude jedini način provere. Glavni razlog je taj što se različite namirnice ne otapaju istom brzinom kao čisti led u šolji.
Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) navodi da se hrana može sigurno ponovno zamrznuti ako još sadrži kristale leda ili ako joj je temperatura ispod 4 stepena Celzijusa. Stoga, ovaj trik koristite kao koristan trag, ali se vodite i zlatnim pravilom sigurnosti hrane: "Kada ste u nedoumici, bacite." Nikada nemojte isprobavati ukus hrane kako biste utvrdili njenu ispravnost.