Стручњаци откривају да за препознавање правог маслиновог уља треба да обратите пажњу на две ствари, односно на мирис и укус.

Први корак у провери квалитета је мирис. Право маслиново уље треба да мирише воћно, свеже и зелено. Сипајте мало уља у чашицу, загрејте га на 27 степени Целзијуса, тада почиње да испарава и ослобађа своје праве ароме.

Фото: Профимедиа

 

Други кључни показатељ је укус. Квалитетно уље мора бити пикантно и горко, толико да вас може натерати да се закашљете или чак засузе очи. То је знак да је уље добијено директно из плода маслине, без додатака и хемије.

Иако боја може да варира, зеленкаста нијанса често указује на свежину и природност. Ипак, најважнији су мирис и укус. 

Фото: Shutterstock

 

Занимљиво је да право маслиново уље може да издржи и високе температуре, па може да се користи и за пржење, што је још један показатељ његове отпорности и вредности.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)