Stručnjaci otkrivaju da za prepoznavanje pravog maslinovog ulja treba da obratite pažnju na dve stvari, odnosno na miris i ukus.

Prvi korak u proveri kvaliteta je miris. Pravo maslinovo ulje treba da miriše voćno, sveže i zeleno. Sipajte malo ulja u čašicu, zagrejte ga na 27 stepeni Celzijusa, tada počinje da isparava i oslobađa svoje prave arome.

Foto: Profimedia

 

Drugi ključni pokazatelj je ukus. Kvalitetno ulje mora biti pikantno i gorko, toliko da vas može naterati da se zakašljete ili čak zasuze oči. To je znak da je ulje dobijeno direktno iz ploda masline, bez dodataka i hemije.

Iako boja može da varira, zelenkasta nijansa često ukazuje na svežinu i prirodnost. Ipak, najvažniji su miris i ukus. 

Foto: Shutterstock

 

Zanimljivo je da pravo maslinovo ulje može da izdrži i visoke temperature, pa može da se koristi i za prženje, što je još jedan pokazatelj njegove otpornosti i vrednosti.

BONUS VIDEO:

(Informer)