Свежа риба није само укуснија, већ је и здравија, па је важно знати како је препознати. Срећом, постоји један једноставан трик који ће вам помоћи да никада више не донесете кући рибу која није свежа.
Први и најважнији знак свеже рибе су очи. Оне морају бити бистре, сјајне и испупчене, а не мутне или увучене.
Фото: Профимедиа
Мутне очи су знак да риба није свежа и да је вероватно стајала дуже време. Други важан показатељ је кожа и љуске, оне треба да буду влажне, сјајне и чврсто прилегле уз месо, а не суве или оштећене.
Још један кључни савет односи се на мирис рибе. Свежа риба има благ, пријатан мирис који подсећа на море или свежу воду.
Фото: Shutterstock
Додатан трик је да притиснете месо рибе прстом, ако се брзо врати у првобитни облик, риба је свежа. Ако остане удубљење, боље је да потражите другу.
Када идете у куповину, бирајте рибарнице или продавнице које одржавају хладан и чист простор за излагање рибе.
БОНУС ВИДЕО:
(Информер)