Свежа риба није само укуснија, већ је и здравија, па је важно знати како је препознати. Срећом, постоји један једноставан трик који ће вам помоћи да никада више не донесете кући рибу која није свежа.

Први и најважнији знак свеже рибе су очи. Оне морају бити бистре, сјајне и испупчене, а не мутне или увучене.

Фото: Профимедиа

 

Мутне очи су знак да риба није свежа и да је вероватно стајала дуже време. Други важан показатељ је кожа и љуске, оне треба да буду влажне, сјајне и чврсто прилегле уз месо, а не суве или оштећене.

Још један кључни савет односи се на мирис рибе. Свежа риба има благ, пријатан мирис који подсећа на море или свежу воду. 

Фото: Shutterstock

 

Додатан трик је да притиснете месо рибе прстом, ако се брзо врати у првобитни облик, риба је свежа. Ако остане удубљење, боље је да потражите другу.

Када идете у куповину, бирајте рибарнице или продавнице које одржавају хладан и чист простор за излагање рибе.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)