Госпојински пост почиње данас, у четвртак 14. августа, на Дан седморице браће Макавеја и њихове мајке, који су страдали мученичком смрћу. Један од четири велика поста строжи је од Божићног и Апостолског, а због великог поштовања према Богородици, многи верници доживљавају га као и Васкршњи.

Госпојински пост је најмлађи. Уведен је у част Мајке Божије, која је време пре упокојења провела постећи, у миру, тишини и молитви. Први пут се помиње у списима Теодора Студита, 826. године, да би коначно био утврђен на Цариградском сабору 1166.

Фото: СПЦ

 

 

Како се пости Госпојински пост

Овај пост одликује се строгоћом. Током две седмице једе се храна припремљена на води, осим у дане викенда, када су дозвољени уље и вино, и на Преображење, када се може јести и риба. Ако празник Успења падне у среду или петак, једу се риба, вино и уље. У народу постоји обичај да се младо грожђе не једе до Преображења, када се благосиља у цркви.

Госпојински пост има и велико духовно значење. То је време молитве, покајања и духовног уздизања, када се верници труде да се ослободе лоших мисли и дела, и да се приближе Богу. Овај период доживљава се и као прилика да се угледамо на живот Пресвете Богородице и следимо њен светли пример.

Обичаји за почетак Госпојинског поста

Будући да је посвећен Богородици, верује се да је Госпојински пост посебно важан за жене и мајке.

Према народном веровању, сви обичаји на дан почетка поста везују се за воду и босиљак, такозвану божју биљку. Стога, домаћице, у јело обавезно ставите мало босиљка за здравље и срећу целе породице.

Госпојински пост православни верници окончавају светим причешћем 28. августа, на дан Богородичиног Успења.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: