Квасац, тај чаробни састојак који додаје савршени укус пецивима и хлебу, долази у два основна облика – свежем и сувом.

Али, јесте ли упознати са разликама између ова два производа осим њиховог рока трајања и начина складиштења?

Свежи квасац, који траје само две недеље се мора чувати у фрижидеру, и најбољи је избор када тесто захтева више поновних мешања јер задржава облик и мекоћу. Такође је идеалан када тесто треба да одстоји на хладном месту. Међутим, треба бити опрезан приликом руковања свежим квасцем, јер је осетљив на високе температуре. Ако температура воде пређе 45°Ц, постоји ризик да ће квасац бити „уништен“ и да неће моћи да активира своје својства како би тесто нарасло.

С друге стране, суви квасац, који долази у праху и има дужи рок трајања, може бити практичнији избор јер дуго траје, а ипак гарантује успешно надошло тесто. Одличан је за припрему теста које се чува у фрижидеру преко ноћи и погодан је за рецепте који не захтевају више поновних мешања.

Иако се оба типа квасца могу користити у припреми теста, њихова разлика лежи у року трајања, начину складиштења и специфичним карактеристикама које их чине идеалним избором за одређене врсте теста.

(Крстарица)