Разговарали смо са директором Дома здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули, доктором Александром Стојановићем, о актуелној епидемиолошкој ситуацији и како ковид амбулатна ове установе тренутно функционише. 

- Већ 3. јануара у 7 сати ујутру имали смо неочекивано велику гужву испред ковид амбуланте што је упућивало на то да је омикрон сој стигао раније. Наша предвиђања била су да се то деси након Божића. Како је у Европи општа пандемија са више стотина хиљада заражених, знали смо да нас омикрон не може заобићи - наводи Стојановић. 

Јуче је оборен рекорд по броју прегледа у домовима здравља. Само Палилула имала је њих 862. Доктор Стојановић наводи како је међу зараженима све више новорођенчади од свега десетак дана којима је веома тешко преписати одговарајућу терапију. 

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

 

- Омикрон јесте блажи облик вируса, али није безазлен зато што у другој фази може направити проблеме хроничним болесницима и старијој популацији која је вакцинисана. 

Највећи проблем доктор Стојановић види у томе што је вакцинација стала, док је прилив на здравствене установе повећан. Од јуче је сваки дом здравља на општини Палилула добио још по једног лекара и медицинску сестру.

- Иако хоспитализација није повећана, бројке су огромне. Поред регистованих заражених, много је оних који не долазе у ковид амбуланте, већ се тестирају у приватним лабораторијама антигенским тестовима који нису најпоузданији. Када имате симптом као што је температура, ви морате доћи на озбиљан преглед код лекара и то не пети - шести дан, већ чим се први симптоми појаве.

Доктор понавља како су у овом таласу најугроженија деца, најстарија популација и људи са придруженим болестима и најављује могућу четврту дозу вакцине, будући да њено дејство слаби, а нови сој је спретнији од старог.

- Поред омикрон вируса недавно се појавила и флурона, комбинација грипа и коронавируса што прави додатан проблем, а и за вакцинацију против сезонског грипа влада слаба заинтересованост. 

За крај разговора доктор Стојановић подсећа како је најважније од свега да људи поштују прописане епидемиолошке мере и на тај начин, уз вакцинацију, сведу могућност заражавања на минимум. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".