Многи имају проблем са кашастим или лепљивим пиринчем. Чак и ако пратите рецепт, мали детаљ може упропастити резултат. Срећом, постоји једноставан трик који прави огромну разлику.

Фото: Профимедиа

 

 

Све што вам треба
– Пиринач по жељи

– Вода

– Мало соли

– Кашика уља или путера (по жељи)

Тајни корак који мења све
Кључ је темељно испирање пиринча под хладном водом пре кувања. Ово уклања вишак скроба, што спречава лепљење и кашасту текстуру.

Корак-по-корак припрема
– Ставите пиринач у цедиљку и исперите га под хладном водом 2–3 минута док вода не постане бистра.

– Ставите пиринач у шерпу са водом (обично 1:2 однос воде и пиринча) и додајте мало соли и уља/путера.

– Пустите да проври, затим смањите температуру и поклопите. Кувајте 10–15 минута (у зависности од врсте пиринча).

– Након кувања, склоните са ватре и оставите поклопљено још 5 минута да се пари.

– Лагано виљушком промешајте пре сервирања.

Савети за савршен пиринач
– Никада не мешајте пиринач док се кува – то ствара кашасту текстуру.

– За додатни укус, можете додати мало маслаца или маслиновог уља после кувања.

– Ако правите веће количине, пиринач држите поклопљен док га не служите да остане растресит.

Да ли сте пробали овај трик? Поделите своје резултате у коментарима и инспиришите друге да припреме савршен пиринач сваки пут!

(Крстарица)