У мору рецепата и савета за припрему зимнице, ајвар Наде Топчагић заузима посебно место. И то не само међу њеним фановима, већ и међу колегама са естраде. Певачица већ 35 година ајвар каквом нема равног, и како каже - ни једном јој није пропао.

- За мене је ајвар озбиљна ствар. То није јело, то је обавеза - рекла је Нада раније, објашњавајући како протичу јесењи дани у њеном дому.

 

Фото: Антонио Ахел/АТА имагес

 

 

Певачица строго држи до хигијене, и каже да све креће од чистоће, али не обичне. Руке се перу искључиво содом бикарбоном, а не детерџентима.

- Не желим да хемикалије покваре укус или здравље. Сода све уклања, а природна је - образлаже Нада.

Тегле се рибају четкама, перу у врелој води и суше у рерни. И ниједна се не користи док није потпуно сува. Паприке бира као да их спрема за такмичење тј. сваку пере, проверава, чисти, пече док не поцрни таман колико треба, да се лако љушти...

Ал ајвар Наде Топчагић сви хвале јер успешно одржава квалитет дуги низ година, а трик који прави разлику долази у завршном поступку припреме:

Фото: Shutterstock

 

 

- Кад скувам ајвар, још врео га сипам у тегле. И то до самог врха, толико да се поклопац једва навуче. Онда сваку теглу умотам у крпе и поређам у корпу умотану у ћебе - открива Нада.

- Топлота мора да се задржи. То је оно што чува ајвар, чини га густим, пуним и трајним. Тај трик ми је давно рекла једна бака и не постоји у куварима. То се преноси шапатом - рекла је певачица уз смех.

Зато се сваке јесени понавља иста сцена, колеге зову, питају "је л' стигла зимница", а теглице Надиног ајвара путују широм Србије. Јер ајвар Наде Топчагић није само укусан – он траје. Годинама.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: