Стручњаци се слажу да је авокадо изузетно пожељан у исхрани јер представља један од најбољих извора здравих масти и нуди бројне здравствене бенефите.
Поред тога, авокадо је богат фолатима, калијумом, витаминима Ц, К, Б5 и Б6, а многа истраживања показују да би овај плод требао бити део разноврсне и избалансиране исхране.
Савети за избор зрелог авокада
Ако немате искуства у одабиру авокада, лако можете купити плод који је или недовољно зрео, или презрео. Ево неколико савета како да изаберете идеалан и савршено зрео авокадо:
Фото: Профимедиа
Боја
Најбољи авокадо има тамнозелену до скоро црну кору. Плод који ће сазрети за 3-4 дана обично има светлију нијансу зелене.
Текстура коре
Сазрео авокадо има квргаву кору, док је незрео мекши.
Чврстоћа
Прочитајте још
Што је авокадо зрелији, то ће бити мекши на додир. Ипак, никада не бисте требали осетити удубљења или претерано кашасту текстуру приликом провере зрелости. Ако планирате да једете авокадо за 3-4 дана, изаберите онај с чвршћом кором.
Фото: Профимедиа
Стабљика
Ако је стабљика још увек присутна, повуците је. Ако осетите отпор или приметите светлозелени део, авокадо није спреман за конзумацију. Уколико се стабљика лако скида и подручје око ње је светлозелено, плод је савршен. С друге стране, тамнозелено или смеђе подручје око стабљике указује на то да је авокадо презрео.
Узимајући у обзир ове савете, бићете у могућности да одаберете авокадо који ће унапредити вашу исхрану и донети многе здравствене користи.
БОНУС ВИДЕО:
(Инфорнер)