Ако много кувате, мора да вам се бар једном догодило да сте разбили јаје у чинију са осталим састојцима, али је јаје било покварено и све сте морали да баците у смеће. Нажалост, када су јаја у питању, није увек лако рец́и колико су свежа јер заштитна непрозирна љуска крије право стање беланаца и жуманца.

Како знати да ли су јаја покварена

Све кутије и амбалажа за јаја која се продају треба да имају означен датум када се најбоље користе. Рок је шест недеља након што је јаје стављено у кутију и припремљено за продају. То је свакако најлакши и најпоузданији начин да проверите да ли су јаја још добра за јело.

Фото: М. Анђела

 

 

Шта ако није приказан датум истека?

Ако немате означен датум истека, понекад је могуће утврдити да ли је јаје покварено по мирису. Јаја не би требало да имају посебан мирис, али ако осетите благи мирис сумпора, нешто није у реду. Ако нисте сигурни, разбијте јаје на чист тањир да бисте га добро замирисали. Ако има јак мирис, баците га и добро оперите плочу.

Свеже јаје мора имати светло жуто или наранџасто жуманце и густо бело. Ако је јаје покварено, жуманце ц́е бити блеђе, а бело ће бити текуц́е. Чистији, али и забавнији метод је тест плутања.

Ово није мит - свежа јаја ће потонути, а покварена јаја ће плутати на врху

Једноставно напуните посуду хладном водом из славине и ставите јаја у њу. Ако потоне на дно и откотрљају се на једну страну, свеже су и добре за јело. Покварено јаје ц́е плутати јер је током времена накупило ваздух. Сва јаја која не потоне на дно треба бацити, пише Индекс.

Шта је са складиштењем тврдо куваних јаја?

Друга је прича када су у питању тврдо кувана јаја. Имају много краћи рок трајања од сирових јер је процес кувања уклонио заштитни спољни слој љуске и учинио их пропустљивијим и подложнијим бактеријама и другим загађивачима. Тврдо кувана јаја могу да се чувају у фрижидеру до недељу дана ако су остављена у љусци или око пет дана ако су огуљена. Обавезно охладите јаја у року од два сата од кувања.

БОНУС ВИДЕО