Слатке житарице

Иако делују практично и укусно, већина индустријских житарица садржи велике количине шећера и мало влакана. Такав доручак брзо подиже ниво шећера у крви, али и изазива нагли пад енергије, што доводи до осећаја умора и глади већ након пар сати.

Пецива од белог брашна

Кроасани, кифле и тост од белог хлеба немају довољно нутритивних вредности. Ове намирнице су сиромашне влакнима и протеинима, а богате угљеним хидратима који се брзо разграђују, па не пружају дуготрајан осећај ситости.

Воћни јогурти са додатим шећером

Иако се рекламирају као здрави, многи воћни јогурти садрже више шећера него газирана пића. Уместо њих, препоручује се обичан јогурт са свежим воћем, који обезбеђује пробиотике и природне витамине без додатних заслађивача.

Прерађено месо

Сланина, виршле и кобасице често се конзумирају за доручак, али су богате засићеним мастима, натријумом и конзервансима. Редовно конзумирање ових производа може повећати ризик од срчаних обољења и проблема са варењем.

Воћни сокови из тетрапака

Иако се сматрају здравим, индустријски сокови често садрже додатни шећер и врло мало влакана. Они не пружају исте бенефите као свеже цеђено воће и могу изазвати нагле скокове шећера у крви, без дуготрајног осећаја ситости.

За квалитетан доручак бирајте намирнице богате влакнима, протеинима и здравим мастима — попут овсених пахуљица, јаја, орашастих плодова и свежег воћа. Прави избор ујутру може побољшати ваше здравље и енергију током целог дана.