Мали трикови у припреми хране могу значајно допринети очувању витамина и минерала, чинећи свако јело здравијим.

Фото: Shutterstock

 

 

Термичка обрада је често неопходна да би храна била јестива и безбедна, али високе температуре могу смањити њен нутритивни садржај. У неким случајевима, толико се витамина и минерала губи да је одређене намирнице боље конзумирати сирове. Ипак, уз пажљиво руковање и правилне технике кувања, могуће је сачувати већину корисних састојака, преноси еспресо.цо.рс.

На пример, кување, печење и пржење олакшавају варење хране. Протеини из куваних јаја су чак 180% лакше сварљиви него они из сирових, а уз то се елиминирају потенцијалне бактерије.

Шта се најчешће губи током термичке обраде?

– Витамини растворљиви у води (Ц и Б комплекс)
– Витамини растворљиви у мастима (А, Д, Е и К)
– Минерали (највише калијум, магнезијум, натријум и калцијум)

Савети за очување витамина и минерала

– Кувајте с минималном количином воде.

– Искористите течност преосталу након динстања поврћа – њоме можете прелити јело.

– Поврће кувајте с кором и ољуштите га тек након термичке обраде.

– Кувајте намирнице у већим комадима како би мање површине било изложено топлоти.

– Припремљену храну конзумирајте што пре јер витамин Ц наставља да се разграђује на ваздуху.

– Месо и рибу обрађујте само онолико колико је неопходно да би били безбедни за конзумацију.

– Избегавајте соду бикарбону приликом кувања поврћа – иако чува боју, убрзава губитак витамина Ц.

Паметним техникама кувања можете уживати у укусним јелима, а притом сачувати кључне хранљиве састојке!