Мали трикови у припреми хране могу значајно допринети очувању витамина и минерала, чинећи свако јело здравијим.
Фото: Shutterstock
Термичка обрада је често неопходна да би храна била јестива и безбедна, али високе температуре могу смањити њен нутритивни садржај. У неким случајевима, толико се витамина и минерала губи да је одређене намирнице боље конзумирати сирове. Ипак, уз пажљиво руковање и правилне технике кувања, могуће је сачувати већину корисних састојака, преноси еспресо.цо.рс.
На пример, кување, печење и пржење олакшавају варење хране. Протеини из куваних јаја су чак 180% лакше сварљиви него они из сирових, а уз то се елиминирају потенцијалне бактерије.
Шта се најчешће губи током термичке обраде?
Прочитајте још
– Витамини растворљиви у води (Ц и Б комплекс)
– Витамини растворљиви у мастима (А, Д, Е и К)
– Минерали (највише калијум, магнезијум, натријум и калцијум)
Савети за очување витамина и минерала
– Кувајте с минималном количином воде.
– Искористите течност преосталу након динстања поврћа – њоме можете прелити јело.
– Поврће кувајте с кором и ољуштите га тек након термичке обраде.
– Кувајте намирнице у већим комадима како би мање површине било изложено топлоти.
– Припремљену храну конзумирајте што пре јер витамин Ц наставља да се разграђује на ваздуху.
– Месо и рибу обрађујте само онолико колико је неопходно да би били безбедни за конзумацију.
– Избегавајте соду бикарбону приликом кувања поврћа – иако чува боју, убрзава губитак витамина Ц.
Паметним техникама кувања можете уживати у укусним јелима, а притом сачувати кључне хранљиве састојке!