Међу млечним производима који би могли да смање ризик посебно се истиче јогурт. Редовна конзумација ове намирнице може да помогне у снижавању крвног притиска и побољшању функције крвних судова, посебно код особа са хипертензијом.
- Нижи крвни притисак значи и мањи ризик од можданог удара, због чега је нутритивни пакет млечних производа, укључујући јогурт, пријатељ здравља срца - објашњава дијететичарка и нутриционистица Барбара Барон за EatingWell.
Осим пробиотика, јогурт је богат калцијумом, калијумом и протеинима Фото: Профимедиа
Један од разлога зашто јогурт може да смањити ризик од можданог удара јесте његов пробиотски садржај. Пробиотици подржавају здраву цревну флору, а равнотежа "добрих" бактерија повезује се са регулацијом крвног притиска и смањењем упала.
- Будући да јогурт садржи добре бактерије, његова конзумација може да повећа број пробиотика, побољша микрооколину у цревима и произведе низ благотворних учинака на људски организам, смањујући тако шансе за мождани удар - каже дијететичарка и нутриционистица Реyна Франко.
Осим пробиотика, јогурт је богат калцијумом, калијумом и протеинима, хранљивим материјама које су кључне за регулацију крвног притиска и одржавање здраве телесне тежине.
Прочитајте још
- Протеин помаже да останемо сити током оброка, што може да смањи преједање и подржи здраву телесну тежину - напомиње дијететичарка и нутриционистица Меган Хаф.
Тиме конзумирање јогурта постаје једноставан и делотворан начин за подршку здрављу срца и смањење ризика од можданог удара.