Кисели купус називају "суперхрано2“ јер обилује бројним витаминима, посебно витамином Ц. Поред тога, садржи и витамине А1, Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, К и Е. Поред тога обилује и минералима попут калцијума, фосфора, калијума, магнезијума, гвожђа. Уколико киселите купус код куће, можете да пробате да то урадите онако како раде немачке домаћице и домаћини.

Наиме, немачко домаћинство готово да не пролази без ове деликатесе, а тајна њиховог рецепта крије се у неколико листова ловора и семену кима.

Фото: Shutterstock

 

 

Ако желите да пробате да киселите купус онако како то раде Немци, доносимо рецепт који ће ваш купус претворити у праву зимску посластицу.

Потребно је:
  • око 1,3 кг купуса (једна средње велика главица, без спољашњих листова)
  • 15 до 20 г морске соли
  • неколико листова ловора
  • ½ кашичице семенки кима
Припрема:

Купус најпре добро оперите и ситно насецкајте, било ножем или на рендалици. Ставите га у већу посуду, посолите морском сољу и рукама га добро изгњечите док не почне да пушта сопствени сок.

Затим убаците листове ловора и ким, који ће дати карактеристичан мирис и арому. Све поново сједините, па пребаците у теглу или керамичку посуду. Док га стављате, чврсто га сабијајте како би течност прекрила купус.

Фото: Профимедиа

 

 

Када завршите, прекријте га чистом крпом и оптеретите нечим тешким да остане потопљен. Оставите га да стоји на собној температури од једне до две недеље, у зависности од тога колико кисело волите.

Током ферментације повремено погледајте да ли се појавила пена – само је покупите и баците. Кад постигне жељену киселост, преместите купус у фрижидер или хладно место да успорите даље укисељавање.

По овом немачком рецепту добићете савршено укусан, здрав и освежавајући кисели купус, богат витаминима и идеалан као прилог или додатак разним јелима током хладних месеци.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: