Према писању Дејли Мејла, стручњаци потврђују да исхрана може да направи велику разлику, али решење није тако једноставно као конзумирање једне чаробне намирнице или узимање суплемента.
Намирнице које јачају имунитет
Др Џена Мациоки, имунолог и ауторка бестселера, истиче да се око 70 посто одбрамбених механизама тела налази у цревима, а њихова снага зависи од равнотеже нутријената, а не од једног чудотворног решења.
- Кључни нутријенти попут витамина Ц, Д и А те минерали као што су цинк, гвожђе, магнезијум и селен, играју виталне улоге у функцији имунитета. Но, ниједан нутријент не делује изоловано – важна је равнотежа међу њима, а она долази из здраве и разнолике исхране - објашњава и додаје да стрес, недостатак сна, неактивност и алкохол могу да ослабе имуни систем, поништавајући све предности суплемената. - Снажан имуни систем зависи једнако од начина живота колико и од исхране - каже.
Фото: Профимедиа
Чаша сока од наранџе пуна витамина
Суплементи витамина Ц многима су први избор чим осете прве симптоме прехладе, а неки се куну да мегадозе могу да спрече сезонске болести. Но, стручњаци кажу да ситуација није тако једноставна.
Према др Мациоки, код иначе здравих људи, узимање витамина Ц неће вас спречити да се прехладите, иако може да помогне једном када се разболите.
Прочитајте још
- Доследан унос витамина Ц може благо да смањи трајање и тежину симптома ако се ипак прехладите - објашњава.
Дијететичарка др Ракстон препоручује дневну чашу сока од наранџе за дугорочну потпору имунитету. Истраживања показују да се људи који задовољавају препоручени дневни унос витамина Ц опорављају од прехладе око осам посто брже. Стручњаци се слажу да би требало да циљати на најмање 200 мг витамина Ц дневно за оптималну функцију имунитета. Други добри извори укључују киви, црвену паприку, бобичасто воће и лиснато зелено поврће.
Фото: Профимедиа
Ако сте већ болесни, др Мациоки савјетује да тада посегнете за суплементима јер борба против инфекције повећава потребу тела за овим витамином. Др Ракстон додаје: "Ако имате прехладу, узимајте суплемент витамина Ц у дози од 500 до 1000 мг дневно, отприлике недељу дана."
Јогурт и ферментирана храна за снажан имунитет
Два нутријента која се често занемарују када је реч о имунитету су витамини Д и А. Витамин А је кључан за развој и функционисање многих имуносних ћелија те игра улогу у производњи слузи која помаже избацивању клица током респираторних инфекција.
Иако је недостатак витамина А редак, др Џена Мациоки каже да конзумација разнолике ферментисане хране попут јогурта и кефира може да ојача здравље црева, где се налази већина имуног система. Недавна студија са Универзитета Станфорд открила је да су људи који су десет недеља конзумирали ферментисану храну имали разноврснији микробиом црева и смањену упалну активност у телу.
Једна порција пуномасног јогурта осигурава око 250 мцг витамина А (дневна потреба за мушкарце је око 700 мцг, а за жене 600 мцг). Иако јогурт можда неће спречити прехладу, може помоћи вашем телу да се брже опорави и одржи одбрану у бољој форми током зиме.
Масна риба као савезник у борби против вируса
Витамин Д је још један често занемарен нутријент у борби против зимских болести, упркос бројним студијама које показују везу између овог витамина и имуносног система.
Др Кери Ракстон објашњава зашто је витамин Д толико важан: "Витамин Д јача наш имуни систем тако што подстиче стварање антибактеријских протеина и активира Т-ћелије."
Фото: Профимедиа
Недостатак витамина Д може да повећа ризик од респираторних инфекција. Будући да многи људи током зиме не добијају довољно сунчеве светлости, препоручује се јести више масне рибе – попут лососа, скуше и сардине – како би се одржао ниво овог витамина. Једна порција лососа осигурава више од половине дневних потреба.
Немасно црвено месо
- Потпуни је мит да је немасно црвено месо нездраво – заправо је богато протеинима, витаминима Б групе, гвожђем и цинком, а све то подржава имуни систем - каже др Ракстон.
Гвожђе је посебно важно за регулацију имуног система и производњу црвених крвних зрнаца која преносе кисеоник по телу. Недостатак гвожђа чест је код жена, што доводи до проблема са имунитетом, умором и потешкоћама у концентрацији.
Осим меса, одлични извори гвожђа су пасуљ, сочиво, орашасти плодови, суво воће и јаја. Укључивање разноликих извора осигурава унос обе врсте гвожђа – оног из меса које се лако апсорбује и оног биљног, које се боље апсорбује уз храну богату витамином Ц.
Мит о гладовању уз температуру
Док стара изрека каже "храни прехладу, а гладуј уз температуру", нутриционисти се не слажу. Нутриционисткиња Рајанон Ламберт објашњава: - Стварност је таква да, без обзира на то да ли имате прехладу, грип или температуру, вашем имуном систему потребни су енергија и нутријенти да обави свој посао. Унос хране и течности никада није био важнији.
Чак и ако немате апетита, вашем телу треба енергија за борбу. Не морате да једете уобичајене количине, али важно је бирати храњиве намирнице како би тело функционисало оптимално. С друге стране, прекомерена телесна тежина може да изазове хроничну упалу у телу, што отупљује осетљивост имуног система на стварне претње, док потхрањеност доводи до недостатка кључних нутријената. Кључ је, као и увек, у равнотежи.