Влага је опасна по здравље, изазива различите врсте алергија, прави штету на зидовима, намештају и нема нимало леп мирис. Један од разлога појаве влаге јесте недовољно или погрешно проветравање просторија зими. Свако домаћинство својим начином живота "производи" одређену количину влаге. Код четворочлане породице ради се о 10 до 12 литара воде сваки дан. Погрешно је схватање да се отварањем прозора губи енергија и кад су затворени прозори да штедимо на грејању. Собна температура од 22 степена Целзијуса и проценат влаге од 45 одсто оптимални су услови за живот. Ако је влага већа од 70 одсто, тај простор је теже загрејати и самим тим већи су трошкови за грејање.

 

Проветравање

Након кувања, прања и туширања увек је потребно проветрити просторије. Кондензација на прозорима или огледалима знак је да је влага повећана. Дисање, знојење, собне биљке и кућни љубимци такође доприносе повећаној влази. Проветравање је врло важно за здравље бебе и укућана. Кад сте у шетњи, користите прилику да проветрите простор. Зими већ након три до пет минута проветравања ваздух ће бити замењен. У пролеће и јесен проветравање траје нешто дуже, око десет до двадесет минута. Из здравствених и хигијенских разлога ваздух треба мењати три до четири пута дневно. Отварање прозора на кип није добра опција јер се замена ваздуха споро одвија. Зидови се хладе око прозора, чиме се губи енергија.

Фото: Профимедиа

 

Неисправне навике

Неисправне навике у домаћинству које доводе до појаве влаге су велика разлика у температури између појединих просторија, затим ако се у потпуности искључи грејање у једној просторији, велики ризик је да ће у њу ући влажан и топао ваздух из других делова стана. У хладној просторији повећава се влажност, а тиме расте и опасност да ће се појавити буђ. Стручњаци саветују да се избегавају температурне разлике веће од пет степени Целзијуса у стану и да држите врата затворена између различито грејаних соба.

Фото: Профимедиа

 

Сушење веша

Сушење веша у кући изразито повећава проценат влаге, а велике количине влаге узрокују појаву плесни. Ако сте у могућности, избегавајте сушење веша у кући. Набавите сушилицу за веш или једноставно га изнесите напоље.

Фото: Профимедиа

 

Брзо санирајте проблем

Када се појаве места са израженом плесни, проблем треба хитно санирати, влага често може резултирати и подигнутим паркетом. Да бисте се стварно решили влаге, потребно је отворити прозоре како би влажан ваздух изашао. Оптимална температура, често проветравање и коришћење кућног хигрометра помаже да држимо под контролом влагу и температуру.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".