Када кувате пасуљ врло је важно, оставити га да набубри током ноћи, па тек дан треба почети припрему кувања. Пасуљ куван са ребрима је прави гурмански специјалитет. 

Потребно је

  • 450 г шареног пасуља
  • димљена свињска ребра ребра
  • 2 литра воде
  • 3 главице црног лука
  • 2 чена белог лука 
  • 1/2 црвене свезе паприке 
  • 1 шаргарепа исечена на колутове
  • Мало целера
  • Свежа коприва
  • свежа нана
  • свежа мајчина душица
  • бибер
  • со
  • алева паприка
  • брашно

Припрема:

Пасуљ би требало да одстоји током ноћи. Наредног дана процедити и испрати пасуљ. Зрна це бити набубрела и цела. Сипати хладну воду и ставити да се кува на средњој ватри 15 минута. У другој посуди продинстати лук, ситно исецкан целер и шаргарепу, па налити пасуљ, који сте  претходно процедили. Додајте нову воду и свињска ребра и кувајте на тихој ватри два до треи сата. у међувремену додајте паприку,со и зачине, а пред крај ситно исечену мајчину душицу, коприву и нану. Са наном не претерујте, јер може покварити укус, довољна су два до три листа. 

У мању серпу сипати уље и додати  брашно. Пржити на средњој ватри док брашно не добије златно жуту боју, затим додати алеву паприку и још мало бибера, а на самом крају и два ситно исецкана чена белог лука. Спојити и кувати још десет минута на благој ватри.

Foto: Shutterstock

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: