Када кувате пасуљ врло је важно, оставити га да набубри током ноћи, па тек дан треба почети припрему кувања. Пасуљ куван са ребрима је прави гурмански специјалитет.
Потребно је
- 450 г шареног пасуља
- димљена свињска ребра ребра
- 2 литра воде
- 3 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 1/2 црвене свезе паприке
- 1 шаргарепа исечена на колутове
- Мало целера
- Свежа коприва
- свежа нана
- свежа мајчина душица
- бибер
- со
- алева паприка
- брашно
Припрема:
Пасуљ би требало да одстоји током ноћи. Наредног дана процедити и испрати пасуљ. Зрна це бити набубрела и цела. Сипати хладну воду и ставити да се кува на средњој ватри 15 минута. У другој посуди продинстати лук, ситно исецкан целер и шаргарепу, па налити пасуљ, који сте претходно процедили. Додајте нову воду и свињска ребра и кувајте на тихој ватри два до треи сата. у међувремену додајте паприку,со и зачине, а пред крај ситно исечену мајчину душицу, коприву и нану. Са наном не претерујте, јер може покварити укус, довољна су два до три листа.
У мању серпу сипати уље и додати брашно. Пржити на средњој ватри док брашно не добије златно жуту боју, затим додати алеву паприку и још мало бибера, а на самом крају и два ситно исецкана чена белог лука. Спојити и кувати још десет минута на благој ватри.
Прочитајте још
Foto: Shutterstock
(Трпеза)