Када говоримо о обичним, класичним овсеним пахуљицама, реч је о целовитој житарици са изузетним нутритивним саставом. И ту тешко да можете да погрешите. А ако отварате кесицу инстант овсене каше са укусом, поставља се питање колико је тај оброк здрав. О овој теми говори регистрована дијететичарка Бет Червони, која открива шта се заправо крије у чинији овсених пахуљица.

Нутритивна вредност овсених пахуљица

Овсена каша с правом носи епитет "здраве хране". Богата је протеинима и влакнима, кључним компонентама које чине исхрану уравнотеженом и хранљивом. Поред тога, стара добра овсена каша обилује витаминима и минералима.

Фото: Shutterstock

 

Пола шоље сувих пахуљица, што одговара једној порцији, садржи:

- манган: 64 одсто препорученог дневног уноса

- бакар: 18 одсто

- витамин Б1 (тиамин): 16 одсто

- магнезијум: 13 одсто

- фосфор: 13 одсто

- цинк: 13 одсто

- гвожђе: 10 одсто

- витамин Б5: 9 одсто

"То је заиста намирница богата хранљивим материјама", каже Червони.

Здравствене предности овсених пахуљица

Све те хранљиве материје доприносе бројним бенефитима за организам. Ево најважнијих:

Снижава холестерол

Истраживања показују да свакодневна чинија овсене каше може да смањи ризик од срчаних болести, тако што снижава укупни и лош (ЛДЛ) холестерол. Резултати могу да се појаве прилично брзо. Једно истраживање показало је да су учесници имали значајно ниже нивое холестерола већ након осам недеља редовног конзумирања овсених пахуљица.

"То је велики плус за ваше здравље, а све то постижете већ доручком", напомиње Червони.

Фото: Shutterstock

 

Регулише ниво шећера у крви

Овсене пахуљице садрже растворљива влакна позната као бета-глукан. Она у цревима формирају геласту масу која успорава апсорпцију глукозе у крв. Због тога се овсена каша често препоручује особама са дијабетесом типа 2. Ипак, поједина истраживања наводе да ефекат може да варира од особе до особе.

Помаже код мршављења

Овсена каша ствара дуготрајан осећај ситости, што олакшава контролу апетита.

"Када се дуже осећате сити, лакше је да избегнете грицкање између оброка. На крају, то смањује унос непотребних калорија", објашњава Червони.

Научници су утврдили да редовно конзумирање овсених пахуљица може да допринесе смањењу телесне тежине, индекса телесне масе (БМИ), масних наслага и обима струка.

Побољшава варење

Захваљујући богатству влакана, овсена каша има благотворан утицај на пробаву. Комбинација растворљивих и нерастворљивих влакана стимулише црева и олакшава пражњење.

"Овсена каша заиста може да помогне здрављу органа за варење", наглашава Червони.

Пола шоље овсених пахуљица садржи око 4 грама дијететских влакана, док је препоручени дневни унос за добру пробаву између 25 и 35 грама.

FOTO: Profimedia

 

Када овсена каша није здрава?

Уз све њене предности, делује скоро немогуће да овсена каша буде нездрава, али ипак може. Главни кривац су инстант верзије са додатим укусима.

"Произвођачи хране често додају велике количине шећера да би побољшали укус, а то поништава многе користи које овсеним пахуљицама иначе припадају", упозорава Червони.

Њена препорука је једноставна - увек проверите декларацију и обратите пажњу на додат шећер.

"Ако га има превише, потражите другу опцију", саветује она.

Ако желите да засладите овсену кашу, најбоље је да то урадите сами. Мале количине смеђег шећера, меда или јаворовог сирупа су прихватљиве, али и воће или зачини могу да дају природну сласт.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: