У Хиландару, ово јело има дубоку симболику. Представљају знак захвалности према сваком залогају. Резанци преливени маслиновим уљем, мрвицама старог хлеба и ароматичним тахинијем окрепиће и дух, а не само тело. 

Потребни састојци: 

  • 1 паковање посне тестенине (широки резанци или по жељи) 
  • Маслиново уље 
  • Сунцокретово уље (опционо) 
  • Парче старог хлеба (претворено у мрвице) 
  • Со 
  • Тахини (сусамов намаз)

Савет:

За посебан додатак укуса, пре служења можете умешати сушене вргање или пар капи лимуновог сока. Тако ћете једноставне резанце подићи на сасвим нови ниво.

Припрема: 

Скувајте резанце у кључалој, сланој води уз кап маслиновог уља. На мало маслиновог (или сунцокретовог) уља кратко пропржите мрвице од старог хлеба, тек да постану златно‑хрскаве. Готове, вруће резанце процедите и прелијте маслиновим уљем. Поспите пропрженим мрвицама. Пред послужење, све прелити обилно тахинијем.

Фото: Профимедиа

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: