У Хиландару, ово јело има дубоку симболику. Представљају знак захвалности према сваком залогају. Резанци преливени маслиновим уљем, мрвицама старог хлеба и ароматичним тахинијем окрепиће и дух, а не само тело.
Потребни састојци:
- 1 паковање посне тестенине (широки резанци или по жељи)
- Маслиново уље
- Сунцокретово уље (опционо)
- Парче старог хлеба (претворено у мрвице)
- Со
- Тахини (сусамов намаз)
Савет:
За посебан додатак укуса, пре служења можете умешати сушене вргање или пар капи лимуновог сока. Тако ћете једноставне резанце подићи на сасвим нови ниво.
Припрема:
Прочитајте још
Скувајте резанце у кључалој, сланој води уз кап маслиновог уља. На мало маслиновог (или сунцокретовог) уља кратко пропржите мрвице од старог хлеба, тек да постану златно‑хрскаве. Готове, вруће резанце процедите и прелијте маслиновим уљем. Поспите пропрженим мрвицама. Пред послужење, све прелити обилно тахинијем.
Фото: Профимедиа
(Трпеза)