U Hilandaru, ovo jelo ima duboku simboliku. Predstavljaju znak zahvalnosti prema svakom zalogaju. Rezanci preliveni maslinovim uljem, mrvicama starog hleba i aromatičnim tahinijem okrepiće i duh, a ne samo telo. 

Potrebni sastojci: 

  • 1 pakovanje posne testenine (široki rezanci ili po želji) 
  • Maslinovo ulje 
  • Suncokretovo ulje (opciono) 
  • Parče starog hleba (pretvoreno u mrvice) 
  • So 
  • Tahini (susamov namaz)

Savet:

Za poseban dodatak ukusa, pre služenja možete umešati sušene vrganje ili par kapi limunovog soka. Tako ćete jednostavne rezance podići na sasvim novi nivo.

Priprema: 

Skuvajte rezance u ključaloj, slanoj vodi uz kap maslinovog ulja. Na malo maslinovog (ili suncokretovog) ulja kratko propržite mrvice od starog hleba, tek da postanu zlatno‑hrskave. Gotove, vruće rezance procedite i prelijte maslinovim uljem. Pospite proprženim mrvicama. Pred posluženje, sve preliti obilno tahinijem.

Foto: Profimedia

 

(Trpeza) 

BONUS VIDEO: