U Hilandaru, ovo jelo ima duboku simboliku. Predstavljaju znak zahvalnosti prema svakom zalogaju. Rezanci preliveni maslinovim uljem, mrvicama starog hleba i aromatičnim tahinijem okrepiće i duh, a ne samo telo.
Potrebni sastojci:
- 1 pakovanje posne testenine (široki rezanci ili po želji)
- Maslinovo ulje
- Suncokretovo ulje (opciono)
- Parče starog hleba (pretvoreno u mrvice)
- So
- Tahini (susamov namaz)
Savet:
Za poseban dodatak ukusa, pre služenja možete umešati sušene vrganje ili par kapi limunovog soka. Tako ćete jednostavne rezance podići na sasvim novi nivo.
Priprema:
Pročitajte još
Skuvajte rezance u ključaloj, slanoj vodi uz kap maslinovog ulja. Na malo maslinovog (ili suncokretovog) ulja kratko propržite mrvice od starog hleba, tek da postanu zlatno‑hrskave. Gotove, vruće rezance procedite i prelijte maslinovim uljem. Pospite proprženim mrvicama. Pred posluženje, sve preliti obilno tahinijem.
Foto: Profimedia
(Trpeza)