Дерматолози су објаснили да генетика има значајну улогу, али да на прерано седење утичу и слободни радикали у организму, оксидативни стрес, па чак и исхрана.

- Недостатак витамина може допринети прераном седењу јер ремети производњу меланина и изазива оксидативни стрес у фоликулима длаке - објашњава Саманта Дијерас, директорка нутриционистичких служби у болници Маунт Синај у Њујорку.

Фото: Профимедиа

 

- У одсуству кључних нутријената, ћелије које производе пигмент могу постати оштећене или дисфункционалне, што доводи до губитка боје - додала је. 

Наравно, исхрана није чаробно решење. Стручњаци наглашавају да конзумирање одређених намирница може помоћи репигментацији и здрављу косе, али да то представља само један део слагалице. Ипак, постоје врсте хране које вреди уврстити у јеловник ако желите да подржите природну боју и виталност косе, пише Healthline.

Храна богата бакром

Пробајте: џигерицу, остриге, кромпир, печурке

Бакар је кључан за синтезу меланина, а његов недостатак може смањити производњу пигмента у коси. Један кромпир садржи око 675 микрограма бакра, а пола шоље куваних печурака око 650 микрограма. Остриге су изузетно богате овим минералом (4.850 мцг на 85 г), док 85 г јунеће џигерице садржи чак 12.400 мцг бакра.

Фото: Профимедиа

 

Храна богата гвожђем

Пробајте: црвено месо, пилетину, пасуљ, сочиво, спанаћ

Гвожђе је неопходно за производњу меланина, па његов недостатак може утицати на то да коса изгуби пигмент. Порција од 85 г црвеног меса садржи око 2,5 мг гвожђа, док пилетина има око 1 мг. Од биљних извора, одличан избор су махунарке - пола шоље леблебија садржи 2,4 мг, а сочива 3,3 мг гвожђа.

Храна богата витамином Д

Пробајте: лосос, сардине, млеко, сок од поморанџе

Витамин Д игра велику улогу у здрављу косе, а његов мањак може узроковати губитак косе и прерано седење. Низак ниво витамина Д утиче на функцију меланоцита, ћелија које производе пигмент. Порција лососа садржи 383–570 ИУ витамина Д, док конзерва сардина има око 164 ИУ. Чаша млека садржи 115 ИУ, а сок од поморанџе 100 ИУ.

Фото: Профимедиа

 

Храна богата витамином Б12

Пробајте: шкољке, пилећу џигерицу, сардине

Витамин Б12 доприноси оксигенацији фоликула длаке и одржава пигментацију. Недостатак овог витамина може довести до губитка боје. Сардине су одличан извор - конзерва садржи 8,2 мцг витамина Б12. Шкољке имају око 17 мцг, док пилећа џигерица предњачи са чак 70,7 мцг по порцији.

Храна богата фолатом (витамин Б9)

Пробајте: јунећу џигерицу, спанаћ, црнооки грашак

Фолна киселина је важна за правилно функционисање ДНК и метаболизма. Када је организам лишен овог витамина, то се може одразити на здравље и боју косе. Пола шоље куваног спанаћа садржи 131 мцг фолне киселине, црнооки грашак 105 мцг, а јунећа џигерица око 215 мцг у 85 г.

Фото:Профимедиа

 

Иако ниједна намирница не може потпуно спречити појаву седе косе, правилна исхрана, довољно сна и смањење стреса могу значајно успорити процес. Како каже дерматолошкиња Морган Рабах, најбољи савет за лепу и здраву косу исти је као и за целокупно здравље:

- Једите разноврсно, брините о себи и свом одмору и ваша коса ће вам бити захвална.

БОНУС ВИДЕО: