Сезона мандарина коначно је стигла, а рафови продавница препуни су примамљивих наранџастих плодова који обећавају сожно освежење. Ипак, често се догоди да кеса пуна мандарина коју с радошћу донесемо кући заврши као велико разочарање. Уместо слатког сока, дочекају нас сува, влакнаста унутрашњост, киселкаст укус или чак непријатна горчина.
Срећом, постоји неколико проверених метода помоћу којих можете знатно повећати шансе да изаберете савршену мандарину – и то без потребе да је гулите или оштећујете у продавници. Кључ је у посматрању неколико важних карактеристика – од изгледа коре и тежине плода, до мириса и осећаја под прстима.
Фото: Shutterstock
Кора мандарине
Први и најлакши тест је визуелни, а све почиње од коре. Идеална мандарина има кору која је благо сјајна, затегнута и јарко наранџасте боје, без зелених или браон мрља. Иако неке сорте природно задржавају благо зеленкасту нијансу и када су зреле, изразито зелена боја готово увек значи да је плод убран прерано и да ће бити кисео. Важно је запамтити да мандарине, за разлику од банана, не сазревају након бербе. Једном убране, неће постати слађе стајањем на кухињском пулту. Избегавајте плодове чија је кора наборана или превише мека, с видљивим ваздушним простором између ње и меса. То је сигуран знак да је мандарина стара, да је почела да губи влагу и да ће ускоро постати сува и неукусна. Такође, обавезно проверите цело паковање – ако приметите буђ на само једном плоду, прескочите целу кесу, јер се споре брзо шире.
Тежина - најпоузданији показатељ сочности
Када сте визуелно одабрали неколико кандидата, време је да их узмете у руку. Тежина је један од најпоузданијих показатеља сочности. Добра, свежа мандарина треба да делује теже него што изгледа за своју величину. Та тежина потиче од воде, односно сока. Ако вам се плод чини лаган као перце, вероватно је већ дехидрирао и унутрашњост му је сува. Затим, лагано опипајте кору. Не треба снажно стискати и ризиковати да оштетите воће – довољан је благ притисак. Кора би требало да буде чврста, али истовремено и помало еластична – не тврда као камен, али ни превише мекана или гњецава. Ако се кора након лаганог притиска брзо врати у првобитан облик, то је знак свежине. Претврда кора обично скрива недозрео и кисео плод, док удубљења која остају после притиска указују на то да је мандарина презрела или да је почела да трули.
Фото: Профимедиа
Слаткаст и цитрусни мирис
Зрела и укусна мандарина има препознатљив, слаткаст и цитрусни мирис, који је најинтензивнији око места где је била петељка. Ако протрљате кору прстом, требало би да осетите како се ослобађа мало цитрусног уља и још јачи мирис. Плодови који немају готово никакав мирис вероватно ће бити и без укуса, односно бљутави. Још један користан детаљ је поглед на место где је плод откинут са стабла. Тај кружић треба да буде светао, готово бео и мекан на додир. Ако је потамнио, посмеђео и стврднуо се, то је знак да је мандарина већ дуже време убрана и да се полако суши изнутра. Комбинацијом ових једноставних провера – тежине, чврстоће, мириса и изгледа коре – драстично ћете смањити ризик од куповине лоше серије.
Како их чувати?
Када сте коначно донели савршене мандарине кући, важно је и правилно их чувати како би што дуже остале свеже. На собној температури задржаће квалитет отприлике недељу дана. Ако планирате да их једете дуже од тога, најбоље их је држати у фрижидеру, где могу трајати и до месец дана. Ставите их у фиоку за воће и поврће, али избегавајте затворене пластичне кесе које задржавају влагу и убрзавају труљење.
Фото: Профимедиа
Знакови да је мандарина покварена су очигледни: изразито мекани, гњецави делови, цурење течности, непријатан ферментисан мирис или видљива буђ. Такве плодове одмах баците да бисте спречили контаминацију осталих.
БОНУС ВИДЕО:
(Вечерњи.хр)