Позната је изрека: "Ко рано рани, две среће граби", а они који то чине сигурно се слажу с тим. Устајање ујутру заиста може променити живот, а ово су неки од разлога зашто је то тако.

Имате времена да се разбудите

Истраживања показују да добро позната јутарња успореност траје између два и четири сата. Уколико се будите у 8.30 како бисте у девет били на послу, врло је могуће да нећете одмах бити спремни да почнете са извршавањем својих обавеза. Буђењем раније дајете свом телу шансу да се природно разбуди. Иако ће вам у почетку бити теже да устанете раније, касније, када то постане део ваше рутине, бићете захвални, а приметићете и да имате више енергије и бистрији ум.

Фото: Профимедиа

 

Мањи ризик од депресије

Ова ставка нарочито се, нажалост, односи на жене. Студија објављена у једном научном часопису показала је да жене које се буде раније имају мањи ризик од развијања менталних болести, попут депресије, анксиозности, поремећаја расположења и других. Ово има смисла нарочито ако се осврнемо на чињеницу да сан регенерише наше здравље.

Фото: Профимедиа

 

Оптимистичнији сте

Према студији из 2014, ранораниоци су мање склони негативним и тескобним мислима од оних који остају будни до касно. Многи од нас суочавају се са стресним мислима пред одлазак у кревет, због чега најчешће не можемо дуго да заспимо. Иако не постоји дугме којим бисмо искључили мисли, важно је порадити на томе да размишљамо о лепим стварима.

Ранораниоци су успешнији

Када је реч о пословном успеху, јутарњи тип људи далеко је у предности. Истраживање које је обухватило 367 студената универзитета показало је да су они који су устајали раније добијали боље оцене, што их је на крају одвело до сјајних пословних прилика. Јутарњи тип људи склонији је хватању укоштац с проблемима. Они су проактивнији, што им омогућује бољи успех на подручју каријере.

Фото: Депозитфото

 

Побољшаћете квалитет сна

Они који устају рано имају доста квалитетнији сан, показала су бројна истраживања. Ноћне птице имају тенденцију да развију поремећаје спавања, па самим тим спавају мање од људи који свој дан започињу раније. Стално слушамо колико је важно омогућити телу осам сати сна и како је управо оно тајна здравља и лепоте. Али то вам неће поћи од руке ако ујутро стално одлажете аларм. Они који устају раније увече ће лакше заспати и тако добити потребно време за одмор.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".