Једна ситница је тајна – зашто су босанске пуњене паприке боље од свих осталих?

Фото: Shutterstock

 

 

Пуњење паприка можда вам делује као рутински задатак – месо, пиринач, зачини, па све у шерпу. Али ако питате искусне домаћице из Босне, рећи ће вам: прави укус не долази из лонца, већ из рерне!

За разлику од уобичајених рецепата где се фил ставља сиров, овде се прави мали кулинарски преокрет – надев се прво пажљиво динста. Лук, бели лук и парадајз се уједине на ватри, спајајући све ароме у једну неодољиву базу. Тек тада се паприке пуне и запеку у рерни, што им даје невероватну дубину укуса и мирис који никога не оставља равнодушним, преноси н1инфо.рс.

Фото: Shutterstock

 

 

И да, немојте заборавити финални додир – кашика павлаке уз сваку порцију јер тек тада ова чувена босанска делиција постаје право ремек-дело.
Састојци:

  • 2 велика парадајза
  • 2 чена белог лука
  • 1 црни лук
  • 350 гр млевеног јунец́ег меса
  • 100 гр пиринча
  •  1 кашичица млевене слатке паприке
  • 1/2 кашичице љуте паприке
  • 10 малих паприка
  • 1 кашика парадајз пиреа
  • со

Припрема:

Бланширајте парадајз у врелој води, ољуштите и исецкајте.

Исецкајте пола црног лука и један чен белог лука и ставите у посуду за печење са парадајзом. Прелијте уљем, покријте алуминијумском фолијом и ставите у рерну на 180 степени Целзијуса.

Преостали црни лук и бели лук кратко пропржите, додајте млевено месо, зачине и промешајте.

Пиринач кратко пропржите на уљу, прелијте водом (око 2 дл), покријте и кувајте док не омекша до пола. Затим га умешајте у смесу са месом.

Извадите посуду из рерне. Очистите паприке, напуните их филом и поређајте у посуду. Концентрат парадајза помешајте са 600 мл воде и прелијте преко паприка.

Пеците око 60–90 минута. Послужите са павлаком по жељи.

Печене пуњене паприке на босански начин су одличан летњи оброк пун укуса, ароме и домац́е топлине – свакако их вреди пробати.

(Курир)