Текст је написао песник и хумориста Владо Дијак, још 1949. године, а посветио ју је Селми Борић, у коју је био заљубљен.

Селма се, како је испричала у једној емисији, се са Владом упознала 1945. године, када је имала свега 16 година. Већ тада, песник је показао симпатије према њој.

Фото: Анђела Стевановић

 

Селма је рођена у Зеници, али је у школу ишла у Сарајеву. Често је путовала кући возом, за викенд, а једанпут ју је Владо срео на том путу. Понудио се да јој понесе мали, тамноцрвени кофер до железничке станице. Испратио је у воз, а Селма је села крај разбијеног прозора. 

Он јој је добацио: „Селма, не нагињи се кроз прозор“.

То је Дијака инспирисало да напише песму, а Селма није ни била свесна да оставила такав утисак на њега. Тек јој је 1962. њен отац послао новине у којима је била објављена песма “Селма”. Нико од колега јој није веровао да је она баш та Селма којој су стихови посвећени. Први пут Селма је чула ту песму 1975. године у концертној дворани "Ватрослав Лисински" где је наступало "Бијело дугме".

У једној емисији Селма је изјавила да Дијак њој никада конкретно није изјавио љубав, већ да ју је само задивљено гледао. Растали су се, а никад се нису ни пољубили.

Под старе дане, Селма је говорила о свом животу у Загребу.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)

 

- Самујем као свака старица. Ретко путујем. Недавно ми је умрла и сестра Нура-Марија у Мостару и све је мање оних људи с којима сам провела живот. Одем до дућана, попричам с познаницима и то је све - испричала је она 2018. године.

Са Селмом је имао прилике да се сретне и певач Жељко Бебек који је и отпевао ову песму док је био у "Бијелом дугмету". Она је желела да дође на концерт, али није могла због старости, те ју је он посетио код куће у Загребу.

Селма је преминула почетком 2021., у 92. години живота.

Текст песме Селма:

“Селма
Путује на факултет
Она путује, ја кофер носим
Молим
Тежак је ал’ пошто њен је лично
Ја и тај кофер волим

Селма, Селма, здраво, Селма
Путуј, Селма
И молим те, не нагињи се кроз прозор

Селма
На уласку у воз ти хтједох рећ’
Нешто њежно, што изазива
Позор
Ал рекох само здраво, Селма
И молим те не нагињи се кроз прозор”

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".