Већина нас хлеб оставља на кухињском пулту, у фиоци или кутији за хлеб. И то још у пластичној кеси. Нажалост – то је рецепт за разочарање.
Фото: Shutterstock
Пластична кеса убрзава сушење, док затворена кутија може постати идеално место за буђ. Резултат? Хлеб који већ сутрадан изгледа као да је прошао три дана у пустињи.
Звучи необично, али најбоље решење је – замрзивач. Хлеб остаје свеж данима, без обзира на то да ли је домаћи или куповни.
Ако желите да сачувате текстуру и укус, ставите хлеб у замрзивач чим се охлади. Искористите папир за печење или платнену кесу, па га потом ставите у зип кесу. Тако спречавате исушивање и штитите од влаге.
Прочитајте још
Када вам затреба, извадите парче, ставите га директно у тостер или рерну – и имаћете хлеб као да је тек изашао из пекаре.
Бонус савет: Ако волите домаћи хлеб, замрзавање је идеално за чување свежих векни без конзерванса. Само га претходно исеците на кришке – биће вам лакше за функционисање.
Овако ћете увек имати свежу векну, а можете је одмрзнути на два начина:
1. Ако вам треба одмах, извадите залеђени хлеб, ставите га у алуминијумску фолију и загрејте у рерни.
2. Ако желите свеж хлеб за ујутро, извадите га пред спавање и ставите на чисту кухињску крпу да се преко ноћи лагано отапа. Ујутро ће укус бити као да сте га тек купили у пекари.
Заборавите на фиоке, кесе и кутије које више штете него користе. Ако желите да хлеб остане свеж данима, замрзивач је ваше тајно оружје. Један једноставан потез – и сваки залогај остаје мекан, мирисан и без трунке буђи. Пробајте, па се захвалите касније.
(Крстарица)