Када помислимо на хлеб, већина замишља једноставну намирницу без које не може ниједан оброк. За истинске заљубљенике у мирис свежег теста, хлеб је традиција, умеће и укус који спаја различите културе света. Управо зато је кулинарски водич Тасте Атлас саставио листу 100 најбољих хлебова на планети, а на самом врху нашао се индијски наан са белим луком и путером.

Мирис Индије на 1. месту

Овај мекани хлеб, који се пече у врелој тандир пећи, најчешће се служи уз карије и јела богата зачинима. Док је још топао, премаже се путером и ситно сецканим белим луком. Резултат је мирисан, мекан и благо слан залогај који се топи у устима, због чега је наан заслужено понео титулу најбољег.

Занимљиво је да се на листи нашло чак неколико верзија овог хлеба. Класични наан заузео је 7. место, док је варијанта са сиром завршила на 52. позицији. Према наводима ТастеАтлас-а, наан се у Индији припрема више од седам векова, а његов укус описују као "јединствен и непоновљив".

Фото: Shutterstock

 

Још једно индијско чудо

На 2. месту поново доминира Индија, овога пута са Амритсари кулчом, танким хлебом пуњеним кромпиром, луком, сиром и зачинима. Пре печења се посипа коријандером и црвеном паприком, па мирис постане неодољив. Иако подсећа на наан, богатијег је и пунијег укуса. У Индији дефинитивно знају како се хлеб претвара у уметност.

Бронзану медаљу, односно 3. место, добио је роти цанаи, хлеб повезан с индијским коренима, али најпопуларнији у Малезији. Његово тесто се више пута пресавија, па добија слојевиту структуру. Споља је хрскав, изнутра мекан, савршен за умакање у сосове и карије.

Српска лепиња међу светским фаворитима

На листи се поносно нашао и српски представник - лепиња, која је заузела високо 32. место. Тасте Атлас је описује као мекани хлеб с квасцем, лагано порозне текстуре и златне корице, идеалан као подлога за ћевапе које је незаобилазно јело Балкана. У поређењу са сомуном, лепиња је нешто чвршћа и мање ароматична, али и даље омиљена у свакој домаћој трпези.

Српски специјалитети нису стали на томе. Проја се нашла на 103. месту, док је божићна чесница заузела 125. позицију, што показује да и наши хлебови имају своје место међу светским класицима.

Најбољи хлебови света по избору Тасте Атлас-а:

  • Наан с белим луком и путером - Индија
  • Амритсари кулча - Индија
  • Роти цанаи - Малезија
  • Пан де боно - Колумбија
  • Парота - Индија
  • Пао алентејано - Португал
  • Наан - Индија
  • Пиадина ромањола - Италија
  • Пао де qуеијо - Бразил
  • Боло до цацо - Португал

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО-