Иако је настао на просторима некадашњег Османског царства, бурек је данас гастрономски симбол читавог региона,а његове цене и варијанте одражавају како културолошке, тако и економске разлике између земаља.

У нашој земљи бурек је и даље једно од најдоступнијих јела па порција од око 250 грама, са сиром или месом, у већини пекара кошта између 200 и 250 динара, док је раније износио до 150 динара максимално.

Фото: П. Митић

 

 

У Бечу, међутим, исти тај залогај представља својеврсну делицију па у неким угоститељским објектима кошта 4,90 евра (око 570 динара), док у скупљим достиже износ од 6,50 евра (око 760 динара), пише "Курир".

Разлика у цени не чуди јер је Беч град са знатно вишим трошковима живота, али и са растућом потражњом за аутентичним балканским специјалитетима, посебно међу младима и гастарбајтерима који траже "укус дома".

Фото: Профимедиа

 

 

Зашто сви воле бурек

Бурек је једноставан, а истовремено богат. Хрскаво тесто, пуњење које може бити од сира, меса, спанаћа, па чак и кромпира, и карактеристичан масни сјај на површини чине га неодољивим.

За многе, бурек је више од јела, он је ритуал. Јутарња комбинација “бурек и јогурт” синоним је за студентске дане, касне ноћи и брзе доручке.

Како направити домаћи бурек

Састојци:

  • 500 г танких кора (или домаће тесто)
  • 300 г млевеног меса (говедина или мешано)
  • 1 главица црног лука
  • 150 мл уља или растопљеног путера
  • Со, бибер по укусу
  • (по жељи) мало минералне воде за тесто да буде хрскаво

Припрема:

На уљу пропржити ситно сецкани лук, додати млевено месо и зачинити. Коре премазати уљем или путером, ређати две по две, па на сваку ставити танак слој фила.

Увити у ролну и слагати у подмазан плех у круг.

Фото: П. Митић

 

 

Пећи на 200 степени око 30–40 минута, док не порумени.

По жељи, одмах по вађењу из рерне попрскати са мало минералне воде и покрити да омекша.

Резултат је савршено избалансиран укус - споља хрскав, изнутра сочан.

Бурек као мост између светова

Иако се многи у шали расправљају да “прави бурек мора бити само с месом”, чињеница је да је његова суштина у заједничком уживању. У Бечу, он спаја гастарбајтере и Аустријанце за истим столом, док у Србији остаје симбол топлине дома.

Фото: П. Митић

 

 

Без обзира на то где га једете и колико кошта бурек остаје доказ да најбољи укуси не познају границе.

БОНУС ВИДЕО: