Кафа је многима омиљени напитак јер повећава енергију и концентрацију, али истраживања показују да додавање само једне кашичице какао праха може учинити кафу здравијом, укуснијом и ефикаснијом. Комбинација кофеина из кафе и флавоноида из какаоа позитивно утиче на здравље срца, мозга и расположење.
Здравствене користи кафе са какаом
- побољшава рад срца
- подиже расположење
- штити мозак
Прочитајте још
Фото: Профимедиа
- успорава старење ћелија
- помаже варењу и раду црева
Флавоноиди, посебно флаваноли из какаоа, имају неуропротективно, антиинфламаторно и кардиопротективно дејство. Када се комбинују с кофеином, могу помоћи у:
- снижавању крвног притиска
- побољшању циркулације
Фото: Shutterstock
- повећању нивоа „доброг“ ХДЛ холестерола
- смањењу стреса и симптома депресије.
Теобромин из какаоа продужава дејство кофеина и доприноси стабилној енергији током дана, без наглих падова концентрације.
Како правилно додати какао у кафу
Стручњаци препоручују да се дода највише 1 кашичица незаслађеног, чистог какао праха у топлу, али не кључалу кафу. Најбоље време за додавање је када се кафа прохлади на око 60–70°Ц, како би се сачували корисни полифеноли и антиоксиданси. На овај начин добијате укуснији напитак који не само да подиже енергију, већ и доприноси дугорочном здрављу срца и мозга.