Кафа је многима омиљени напитак јер повећава енергију и концентрацију, али истраживања показују да додавање само једне кашичице какао праха може учинити кафу здравијом, укуснијом и ефикаснијом. Комбинација кофеина из кафе и флавоноида из какаоа позитивно утиче на здравље срца, мозга и расположење.

Здравствене користи кафе са какаом

- побољшава рад срца

- подиже расположење

- штити мозак

Фото: Профимедиа

 

- успорава старење ћелија

- помаже варењу и раду црева

Флавоноиди, посебно флаваноли из какаоа, имају неуропротективно, антиинфламаторно и кардиопротективно дејство. Када се комбинују с кофеином, могу помоћи у:

- снижавању крвног притиска

- побољшању циркулације

Фото: Shutterstock

 

- повећању нивоа „доброг“ ХДЛ холестерола

- смањењу стреса и симптома депресије.

Теобромин из какаоа продужава дејство кофеина и доприноси стабилној енергији током дана, без наглих падова концентрације.

Како правилно додати какао у кафу

Стручњаци препоручују да се дода највише 1 кашичица незаслађеног, чистог какао праха у топлу, али не кључалу кафу. Најбоље време за додавање је када се кафа прохлади на око 60–70°Ц, како би се сачували корисни полифеноли и антиоксиданси. На овај начин добијате укуснији напитак који не само да подиже енергију, већ и доприноси дугорочном здрављу срца и мозга.

БОНУС ВИДЕО: