Како бели лук делује у телу?
Истраживања показују да редовно конзумирање белог лука може:
- заштитити од прехладе и вирусних инфекција
- смањити крвни притисак и ниво холестерола
- побољшати циркулацију и рад срца
Прочитајте још
Препоручује се конзумирање најмање шест ченова белог лука недељно како би се максимално искористили његови бенефити.
Фото: Shutterstock
Ефекти белог лука по сату
- Током првог сата: Лук се разлаже у желуцу, обезбеђујући организму нутритивне материје.
- Шест сати након јела: Активира се процес сагоревања масти.
- Седам сати након јела: Делује антибактеријски и чисти крвоток.
Здравствене предности белог лука
Према магазину Healthline, бели лук је богат хранљивим материјама и садржи активна једињења сумпора која:
- Јачају имуни систем – екстракт старог белог лука (АГЕ) може смањити симптоме прехладе и грипе. Студије показују да људи који су узимали АГЕ додатке имали су мање дана изостајања са посла или школе и блаже симптоме.
- Снижавају крвни притисак – мета-анализа из 2020. године показала је да додаци белог лука смањују крвни притисак код особа са хипертензијом, са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести од 16-40%.
- Побољшавају ниво холестерола – редовно конзумирање белог лука може смањити лош (ЛДЛ) холестерол и повећати добар (ХДЛ), чиме се смањује ризик од срчаних обољења.
Фото: Профимедиа
Бели лук је такође изузетно хранљив, садржи мало калорија и богат је:
- манганом
- витамином Б6
- витамином Ц
- селеном
- дијеталним влакнима
Његова лековита својства најбоље се ослобађају када се чен сецка, гњечи или жваће, јер се тако ослобађају активна сумпорна једињења која путују кроз организам и врше снажан биолошки ефекат.
(Курир)