Док једни више воле да перу зубе пре, а други након јела, савет стоматолога је да, ако их перете после, сачекате 30 минута. Ако сте појели нешто слатко или кисело, зубна глеђ ће омекшати, па је неопходно да се поново минерализује пре прања како не би дошло до оштећења зуба.

Ове намирнице је неопходно уносити како би се очувало здравље зуба.

Фото: Профимедиа

 

Поврће, риба, млечни производи

Најважнији витамин за зубе је витамин Д, а за десни витамин Ц. Такође, важни су минерали калцијум и фосфор. Парадајз, паприка, броколи, па чак и кромпир само су неке врсте поврћа с високим садржајем витамина Ц. Тешко је добити витамин Д из хране, али највише га има у риби и јајима. Добар извор калцијума су млечни производи и поморанџе, док фосфора има у месу, јајима, орасима, млечним производима, интегралним житарицама и сувом воћу.

Фото: Профимедиа

 

Избегавајте храну богату шећером

Храна и пића које би требало да избегавамо јесу заслађена газирана пића и јела са високим садржајем рафинираног шећера. Ако једете или пијете било шта од наведеног, штету на зубима и деснима можете ублажити тако што ћете испрати уста након јела или пића, жвакањем жвакаћих гума без шећера или једењем малог комада сира који може да неутрализује негативно дејство.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".