На подручју Срема, Београда и северне Шумадије, јужног Баната, Поморавља и Браничева местимично се ујутру очекује киша која ће се ледити на тлу.

После подне у Војводини, а увече и у централним крајевима краткотрајно разведравање.

Дуваће слаб и умерен, у Војводини и источној Србији повремено јак, северозападни ветар. Најнижа температура кретаће се од минус осам до нуле, а највиша од четири до девет степени.

У Београду ће ујутру бити облачно с кишом, која ће се местимично ледити на тлу. Пре подне престанак кише, а после подне краткотрајно разведравање.

Најнижа температура од минус два до нуле, а највиша око шест степени.

У суботу у брдско-планинским пределима престаће да пада снег уз делимично разведравање током дана. У недељу ће бити променљиво с краткотрајном кишом у нижим пределима и снегом на планинама. У понедељак ујутру ће бити ведро, а у току дана наоблачење. У уторак падавине, а у среду и четвртак променљиво облачно.

Упаљен и метео аларм

На територији Баната, Срема, Београда, Шумадије, Поморавља и на простору западне Србије сутра ће на снази бити наранџасти метео аларм због снега и леда. То значи да је "време опасно".

- Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе - наводи РХМЗ.

У осталим деловима наше земље биће на снази жути метео аларм због екстремно ниских температура.

- Време може бити опасно (потенцијално). Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике - стоји у објашњењу РХМЗ.

Биометеоролошка прогноза за петак

Хронично оболелим особама и метеоропатама се саветује опрезност услед неповолјне биометеоролошке ситуације. Нарочито изражене тегобе могу имати нервно лабилни, као и кардиоваскуларни и респираторни болесници. Могући су главоболја, нерасположење и поспаност.

(Курир)