Куповина свежих јаја од локалног, породичног пољопривредног газдинства или малог произвођача свакако је најбоља опција, зато што су вам тада највеће шансе да заиста добијете свежа јаја.

Фото: Профимедиа

 

Наиме, неопрана јаја која се донесу директно из кокошињца могу да стоје ван фрижидера и до 4 недеље пре него што их конзумирате.

За овако дуготрајан рок заслужан је површински заштитни слој који се зове кутикула, и служи као природна баријера за бактерије. Састоји се углавном од протеина и фосфора.

Грешка је ако "прљава" јаја покушавамо да оперемо пре него што их одложимо, јер им на тај начин уништавамо овај танак, али изузетно моћан заштитни слој, стога увек бирајте неопрана јаја када их купујете директно од произвођача.

Уколико јаја купујете у продавници, саветујемо вам да увек купујете она која се чувају у фрижидеру, јер су јаја из продавнице већ прошла кроз поступак прања.

Пошто прање јаја уништава природну кутикулу, она морају да се охладе како би се спречио улазак бактерија.

Пре него што их купите, отворите паковање како бисте проверили да ли су љуске целе, односно да нису негде напукле, и чим дођете кући сместите их у фрижидер, на температури до 4 степена.

Овако чувана јаја, свој квалитет ће задржати до три недеље.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".