Сваке зиме, како време постаје све хладније а празници нам доносе разне ђаконије, препуштамо се овим зимским задовољствима и не размишљамо о евентуалном дејству на здравље. Једно популарно празнично пиће може да има лош ефекат на кости, пише "Хеалтхлине".

Одавно амерички нутриционисти причају о томе да се у празничној сезони добије око 2,5 килограма, и док ови подаци важе за Американце, било би занимљиво видети каква је бројка за Србију, где сезона слава и празника траје пар месеци пре Нове године и завршава се тек после Божића.

ФОТО: Профимедиа

 

 

Топла чоколада, кувано вино и друга празнична пића дугорочно нису добра за кости, јер садрже много шећера. Висок унос шећера може да се одрази на здравље костију, јер има утицај на калцијум у урину, пише "Хеалтхлине".

Наше кости имају многе важне функције, подржавају наше тело, штите органе и чувају коштану срж. Али, делују и као депозити за калцијум, а када су ослабљене услед остеопорозе, организам трпи многе последице.

Кезаја Џој, дијететичарка и нутриционисткиња, објаснила је да висок унос шећера може индиректно да утиче на здравље костију, јер повећава количину калцијума која се избацује мокрењем. Услед тога, мања количина калцијума остаје у телу и одржава густину костију.

"Чест скок шећера у крви може да омета нормално функционисање процеса везаних за витамин Д. Тело ће тако моћи мање ефикасно да апсорбује калцијум из хране коју уносимо", рекла је она.

"Често конзумирање слатких пића током празничне сезоне може да погорша тај ефекат, нарочито ако иначе не пазите на исхрану", упозорила је нутриционисткиња.

Вишак шећера у исхрани може да допринесе и развоју хроничних упала ниског нивоа, што такође може негативно да се одрази на кости. Висококалоричне, слатке намирнице и пића би стога требало конзумирати у ограниченим, скромним количинама.

Која пића треба избегавати током празника?

Топла чоколада, било да је правите код куће или пијете у кафићу, садржаће калцијум због млека, али то није количина "вредна" свог шећера који пиће садржи.

"Ако је направљена са млеком, топла чоколада садржи калцијум, али и око 20 грама шећера," упозорила је дијететичарка Хана Андерсон.

"Кувано вино или 'сајдери' садрже антиоксиданте из зачина, али и алкохол који умањује апсорпцију калцијума, као и додатне шећере."

Каква је ситуација са празничним кафама које садрже разне новогодишње укусе? Андерсонова упозорава да је могуће да се и у њима крије до 50 грама шећера.

Ако желите да пазите на унос шећера и водите рачуна о здрављу костију, Џој предлаже здравије алтернативе овим пићима.

"Здрава топла чоколада може се направити код куће са незаслађеним какао прахом, млеком са мање масноће, па засладити медом. Ако волите укус куваног вина, многи чајеви у продавницама нуде баш такве мешавине арома", рекла је она.

Мондо