Посни бурек је неодољиво сластан, једнако окупља породицу за трпезом као мрсни! Просто мами својим мирисом!
Потребни састојци:
- 500 г кора за питу
- 350 г посног сира
- 250 мл киселе воде
- 125 мл уља
- пола кашичице соли
Припрема:
Рерну загрејте на 200 степени. У једној посуди помешајте воду, уље и со. У плех обложен пек-папиром ставите 2 коре, укрстите их и пустите да крајеви вире преко плеха. Попрскајте мешавином уља и воде, с тим да промешате течност после сваког прскања коре јер се уље одваја од воде. Згужвајте 3 коре па ставите једну преко друге. Попрскајте мешавином па ставите посни сир. Понављајте поступак док не утрошите материјал. Кад остану последње 3 коре, прву од њих нагужвајте, попрскајте, ставите другу кору и њу попрскати ставите преостали посни сир па поклопите последњом кором. Пребаците преко коре крајеве који вире па их попрскајте. Пеците око пола сата у рерни загрејаној на 200 степени док бурек не добије златну боју. Бурек сеците и служите врућ.
Фото: П. Митић
(Трпеза)